Overstappen naar andere bank wordt nog eenvoudiger in 2018
Wie overstapt naar een andere bank zal het overzetten van doorlopende opdrachten en domiciliëringen vanaf 1 februari 2018 niet zelf meer moeten regelen.
Wie van bank verandert, zal vanaf februari volgend jaar via een formulier kunnen aangeven voor welke betalingsopdrachten hij zijn nieuwe rekeningnummer wil doorgeven. Daardoor zullen dienstverleners en regelmatige betalers automatisch op de hoogte worden gebracht van het nieuwe rekeningnummer.
Het overzetten gebeurt via de dienst Bankswitching, waarvoor de federale ministerraad vrijdag het licht op groen heeft gezet. Volgens vicepremier en minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V) zal het overstappen van een bank naar een andere daardoor vlotter verlopen.
Een domiciliëring voor bijvoorbeeld energie zal niet langer opnieuw moeten worden geregeld. Ook de werkgever zal het rekeningnummer automatisch ontvangen, zodat hij het loon op het nieuwe rekeningnummer kan storten.
“Banken werkten al samen om het overstappen van hun klanten van een bank naar een andere vlot te laten verlopen”, zegt minister Peeters. “Domiciliëringen moesten in het verleden echter telkens opnieuw worden geregeld. Ook moest de klant zelf terugkerende betalers op de hoogte brengen van het nieuwe rekeningnummer. Dat alles wordt vanaf 1 februari 2018 geautomatiseerd. Het overstappen van een bank naar een andere zal daardoor vlotter verlopen.”
De nieuwe interbancaire dienst Bankswitching heeft betrekking op doorlopende overschrijvingen, overschrijvingen met memodatum, domiciliëringen en terugkerende inkomende overschrijvingen.
De kosten voor de uitbating van Bankswitching worden gedragen door de banken zelf. De dienst is een verplichting die voortvloeit uit de omzetting van een Europese richtlijn. Die legt ook de ontwikkeling van een online tariefsimulator op voor de vergelijking van zichtrekeningen tussen banken.
De simulator moet het voor de consument mogelijk maken om op een gemakkelijke en transparante manier tarieven van verschillende banken te vergelijken, aldus Peeters.