Ook de Italiaanse grootbank Intesa Sanpaolo lonkt naar vermogende Belgen
Na de overname van het Luxemburgse CBP Quilvest wil de Italiaanse grootbank Intesa Sanpaolo zich manifesteren op de Belgische privatebankingmarkt. Volgend jaar wordt er, in samenwerking met BlackRock, een digitaal platform gelanceerd voor investeringen in ETF’s.
Precies tien jaar geleden opende de Luxemburgse vermogensbeheerder CBP Quilvest een kantoor in Gent. Twee jaar later kwam daar een kantoor in Brussel bij. Intussen zijn in de twee kantoren een vijftiental mensen werkzaam, die 1,1 miljard euro aan activa beheren voor circa 1.300 vermogende Belgische klanten.
“Het gaat zowel om oud als nieuw geld”, zegt Xavier Rubbens, die er van de eerste dag bij was. “We slagen erin gemiddeld met 10 procent per jaar te groeien, en dat louter organisch.”
De moedermaatschappij CBP Quilvest ging enkele jaren geleden op zoek naar een bancaire partner, en kwam in 2022 in handen van de Italiaanse grootbank Intesa Sanpaolo. “De toevloed aan regelgeving legde ons steeds hogere kapitaal- en personeelsvereisten op, terwijl ook de digitalisering steeds meer investeringen vergde. Intesa Sanpaolo wilde groeien buiten Italië, met sinds 2021 een focus op private banking en assetmanagement”, zegt Marc Flammang, die vandaag CEO Belux van Intesa Sanpaolo Wealth Management (ISWM) is.
Derde grootste speler in vermogensbankieren in Europa
ISWM ontstond uit de fusie in 2023 van de Luxemburgse private bank van Intesa Sanpaolo (Fideuram Bank Luxemburg) met CBP Quilvest. Samen vertegenwoordigen de Luxemburgse en Belgische activiteiten een beheerd vermogen van 11 miljard euro. Intesa Sanpaolo is na UniCredit de grootste bank van Italië. In vermogensbankieren en -beheren is de bank de derde grootste speler in Europa, na UBS en Crédit Agricole Indosuez. Ze telt wereldwijd meer dan een miljoen vermogende klanten die samen 385 miljard aan activa bezitten. Meer dan 6.820 vermogensbankiers staan hen ten dienste.
Eerder deze maand sloot Intesa Sanpaolo een overeenkomst met BlackRock. Die voorziet in de lancering van een interactief digitaal platform dat klanten de kans moet bieden te investeren in fondsen die door BlackRock geselecteerd worden. Het initiatief wordt volgend jaar gelanceerd in België en Luxemburg, die als eerste landen in Europa aan de beurt komen.
“Er zijn in Europa heel veel jonge, vermogende klanten die enkel digitaal bankieren. Zij hebben nauwelijks contact met een adviseur. Vaak houden ze hun geld aan op spaar- of termijnrekeningen. Wij willen hen met dit platform begeleiden naar een interactieve adviesomgeving die hen aanmoedigt om de switch te maken van spaargeld naar beleggingsproducten. We kunnen daarvoor een beroep doen op de knowhow van BlackRock met passief beheerde fondsen en ETF’s. Omdat er in België veel spaargeld beschikbaar is, starten we hier al begin 2025. Later volgen de andere Europese landen”, legt Flammang uit.
ISWM hanteert in ons land naar eigen zeggen geen minimale instapdrempels voor klanten. “Wij segmenteren niet. We willen vooral een relatie opbouwen met een klant. Wederzijds vertrouwen is daarbij heel belangrijk”, zegt Xavier Rubbens, de branchmanager voor België. “Wij helpen klanten met hun vermogen over generaties heen. Dit gezegd zijnde kun je een complete dienstverlening niet aan iedereen aanbieden. Wij zijn vooral actief in het segment vermogens vanaf 850.000 tot 2,5 miljoen euro.”
Italiaanse banken presteren goed
Dat nu ook een Italiaanse bank lonkt naar rijke Belgische klanten, hoeft volgens Flammang niet te verbazen: “De Italiaanse banken presteren goed. In marktkapitalisatie uitgedrukt staan de twee Italiaanse grootbanken Unicredit en Intesa Sanpaolo in de Europese top vijf. Ik begrijp dat er vaak nog een andere perceptie is, maar Italiaanse banken zijn momenteel top of the league. Het was ooit anders, maar de kapitaalratio’s zijn heel sterk.”
Intesa Sanpaolo heeft, net als Unicredit, de intentie om een actieve rol te spelen in de consolidering van de Europese banksector. Flammang: “Op dit moment is er niets concreet, maar het is duidelijk dat Intesa Sanpaolo elk overnamedossier zal bekijken, ook als er zich in België kansen zouden voordoen. De bank heeft al verschillende acquisities gedaan en kan een hoge succesratio voorleggen voor de integratie van de overgenomen entiteiten.”
Wat is Intesa Sanpaolo?
– De tweede grootste bank van Italië
– Ontstaan uit de fusie van Banca Intesa en Sanpaolo IMI in 2007
– Heeft hoofdkwartier in Turijn
– Telt 21 miljoen klanten, hoofdzakelijk in Italië, maar is als retailbank ook aanwezig in centraal- en Oost-Europa
– 70 miljard euro kapitaal op een balanstotaal van 949 miljard euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier