Ongelijk loon maakt ook wie meer verdient ongelukkig
Er zijn geen winnaars in een onderneming waar iedereen een ander loon krijgt. Dat concluderen de onderzoekers van de universiteiten van Columbia en Berkeley.
Wie minder verdient dan zijn collega is doorgaans veel ongelukkiger. Dat komt als geen verrassing, maar een onderzoek van de universiteiten van Columbia en Berkeley toont aan dat ook de werknemers die meer verdienen niet stralen van geluk. Dat schrijft De Standaard. Collega’s met een bescheidener loonbriefje zijn vaker afwezig en presteren slechter. Maar ook wie meer verdient, komt minder vaak opdagen.
Effect loonverschil
Voor het onderzoek trokken de onderzoekers naar India. Daar hebben ze een experiment op poten gezet waaraan 378 arbeiders deelnamen. De arbeiders werkten allemaal in groepjes van drie, en brachten bijna al hun tijd exclusief door in dat groepje. Op basis van hun productiviteit kregen de verschillende leden van de groepjes een ander loon. Zij die beter presteerden kregen meer dan hun twee andere collega’s. De verschillen binnen de teams schommelden rond 5 procent. In andere groepjes werd iedereen evenveel betaald. Sommige teams kregen veel, anderen een gemiddeld loon, nog andere een laag loon.
De onderzoekers konden op die manier nagaan of werknemers die evenveel verdienden, anders presteerden naargelang ze in een team met gelijk of ongelijk loon werkten. Al snel bleek dat het onderwerp ‘loon’ ter sprake kwam tussen de collega’s. Dat terwijl de managers nooit het loon gecommuniceerd hebben aan de werknemers. Na een maand wist 87 procent van de arbeiders hoeveel hun twee andere collega’s verdienden.
Meer afwezig
Arbeiders die minder verdienden dan hun collega’s waren bovendien opmerkelijk minder productief. Ze gingen 22 procent minder produceren en waren 12 procent vaker afwezig, ook al leden ze daardoor loonverlies. Dat effect werd alleen maar sterker, naarmate het experiment vorderde.
Maar de opvallendste conclusie van het onderzoek was dat ook de werknemers met een hoger loon minder goed presteerden. Net zoals de collega’s met een lager loon, kwamen ze minder vaak opdagen. Dat effect bleef wel uit wanneer het verschil in productiviteit tussen arbeiders heel duidelijk was. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier