‘Niet alle rijken zijn stipte betalers’
Een onderzoek van incassobureau Intrum Justiti leert dat in Knokke-Heist, een van de rijkste gemeenten in België een op de tien inwoners zijn facturen niet op tijd betaalt. Ook in de andere rijke gemeenten is niet iedereen een stipte betaler.
Incassobureau Intrum Justitia vergeleek het aantal dossiers van wanbetalingen in de tien rijkste en tien armste gemeenten in ons land. Uit dat onderzoek blijkt dat Sint-Joost-ten-Node, een van de armste gemeenten in België de meeste wanbetalers telt. Maar liefst een op de vijf inwoners (19,8) slaagt er niet in op tijd zijn facturen te betalen. Dat schrijft De Tijd.
In de overige negen armste gemeenten schommelt dat aantal rond 10 procent. In Schaarbeek heeft 13,9 procent van de inwoners problemen om zijn facturen op tijd te betalen en in Brussel is dat 13,2 procent.
“Jammer genoeg zijn er heel wat mensen die het financieel niet makkelijk hebben en die elke maand opnieuw voor het dilemma staan welke facturen ze voorrang geven en welke noodgedwongen moeten wachten. Alle begrip daarvoor”, aldus Guy Colpaert, algemeen directeur van Intrum Justitia België
Aantal wanbetalers (%) in de tien armste gemeenten
- Sint-Joost-ten-Node: 19,8 procent
- Sint-Jans-Molenbeek: 10,8 procent
- Schaarbeek: 13,9 procent
- Farciennes: 10,3 procent
- Anderlecht: 10,3 procent
- Sint-Gillis: 12,2 procent
- Brussel: 13,2 procent
- Dison: 9,8 procent
- Koekelberg: 11,9 procent
- Colfontaine: 11 procent
Opvallend, ook in de rijkste gemeenten is op tijd betalen niet vanzelfsprekend. Zo telt Knokke-Heist een hoge percentage wanbetalers: 10,56 procent. Dat is evenveel als in Sint-Jans-Molenbeek, de op een na armste gemeente van België. Sint-Martens-Latem (7,8%) en Lasne (6,8%) vervolledigen de top 3.
Volgens Colpaert komt dat door de de gebrekkige betalingsethiek. “Mensen die wel de middelen hebben, maar het de normaalste zaak van de wereld vinden om leveranciers te laten wachten op hun geld”, verduidelijkt hij.
“Wie in een rijkere gemeente woont heeft zich vaak ook een bepaalde levensstandaard aangemeten. Als het dan eens wat minder gaat, is het vaak moeilijk om de tering naar de nering te zetten. Liever blijven ze boven hun stand leven. Vaak uit schaamte ook”, gaat hij verder.
Colpaert roept de overheid op ondernemers nog meer en beter te sensibiliseren over hun rechten en plichten. “We zijn gewoon te braaf. Net hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie waarbij ook ondernemers het normaal gaan beginnen vinden dat ze veel te lang op hun centen moeten wachten.”(NS)
Aantal wanbetalers (%) in de tien rijkste gemeenten
- Sint-Martens-Latem: 7,8 procent
- Keerbergen: 4,7 procent
- De Pinte: 4,6 procent
- Oud-Heverlee: 4,7 procent
- Knokke-Heist: 10,6 procent
- Bierbeek: 3,8 procent
- Hove: 3,6 procent
- Lasne: 6,8 procent
- Schilde: 5,8 procent
- Koksijde: 8,3 procent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier