Negatieve spaarrentes zijn uitgesloten in België: Maar wat in het buitenland?

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De banken zitten met de handen in het haar nu Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) de depositorente opnieuw heeft verlaagd. Toch is een negatieve spaarrente uitgesloten in ons land. Maar hoe zit het in andere landen?

Nu Draghi opnieuw het mes heeft gezet in de deposito- en beleidsrente is de kans groot dat de grootbanken hun spaartarieven verlagen naar het absolute minimum. Al moeten de Belgische spaarders, ondanks de uitlatingen van verschillende banken, momenteel niet vrezen dat de spaarrente onder 0 procent zakt. In België mogen de basisrente en de getrouwheidspremie niet onder de minimumgrens van respectievelijk 0,01 en 0,10 procent duiken. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt onlangs nogmaals bevestigd. Maar hoe zit dat in andere landen?

Duitsland

De Duitse internetbank Skatbank was de eerste bank in Duitsland die de negatieve spaarrente introduceerde. Sinds oktober 2014 betalen spaarders die meer dan 500.000 euro op hun rekening hebben staan een vergoeding van 0,25 procent aan de bank. Ondertussen zijn andere Duitse banken in de voetsporen van Skatbank getreden.

Zwitserland

Ook in Zwitserland is de negatieve spaarrente realiteit geworden. De Alternative Bank Schweiz, een kleine Zwitserse bank, waagde zich bij de start van 2016 aan een negatieve rente voor al haar klanten. Spaarders die tot 100.000 Zwitserse frank (ongeveer 92.000 euro) op hun spaarrekening hebben staan betalen sinds dit jaar 0,125 procent op hun spaartegoeden. Zij die meer geld op hun spaarboekje hebben staan betalen een strafrente van 0,75 procent.

Thomas Jordan, voorzitter van de Zwitserse Centrale Bank (SNB)
Thomas Jordan, voorzitter van de Zwitserse Centrale Bank (SNB) © REUTERS

Het komt als geen verrassing dat een Zwitserse bank als een van de eerste banken de negatieve rente op spaardeposito’s lanceerde voor alle spaarders. Waar de Europese Centrale Bank gisteren de depositorente verlaagde van -0,3 naar -0,4 procent, moeten de Zwitserse banken al geruime tijd 0,75 procent rente betalen als ze geld parkeren bij de Zwitserse centrale bank (SNB). Die negatieve rente heeft de SNB al 1,16 miljard frank opgeleverd.

Voorts heeft de negatieve depositorente een pervers effect voor de kredietnemers. Sinds vorig jaar zijn de hypotheekrentes in Zwitserland fors gestegen opdat de banken hun winstmarges willen veiligstellen. Ook in Europa vrezen meer en meer experts dat de banken woonkredieten duurder zullen maken. Volgens Bank for International Settlements (BIS) schiet de ‘bazooka’ van Draghi zijn doel volledig voorbij als dat gebeurt. “Als het beleid van negatieve rente niet zorgt voor meer kredietverleningen aan huishoudens en bedrijven, dan valt ook de motivering voor dit beleid grotendeels weg”, aldus BIS.

Denemarken

Net zoals in Zwitserland en Duitsland mogen ook de Deense banken hun spaartarieven onder 0 procent laten zakken. Onder meer FIH Erhvervsbank is op de kar van de negatieve rente gesprongen. Spaarders die geld stallen bij de Deense bank moeten 0,5 procent rente betalen. Net zoals de Zwitserse banken moeten de Deense banken 0,75 procent betalen als ze geld parkeren bij de nationale bank. Ook in Denemarken stuurt de negatieve rente de hypotheekmarkt dusdanig in de war. Sommige banken betalen rente aan gezinnen met een hypotheek.

Is België volledig uit de gevarenzone?

De situatie van de lage rente en de overvloed aan spaargeld is alleszins abnormaal

Ondanks de verwoede pogingen van Van Overtveldt om de gemoederen te sussen, gingen na de speech van Draghi opnieuw stemmen op om de minimumrente in België te verlagen. Onder meer Pascal Paepen, fiscaal expert, zei dat het voor ons land onhoudbaar is om vast te houden aan een minimumrente van 0,11 procent.

“De ECB zet alles op het spel om inflatie te creëren. Mensen in België panikeren stilaan en beseffen dat ze hun geld het best niet op een spaarrekening laten staan, maar er beter iets anders mee kunnen doen”, aldus Paepen. “Er zou weleens een einde kunnen komen aan de massa geld die er in België, maar bijvoorbeeld ook in Italië, op de spaarrekeningen staat. De situatie van de lage rente en de overvloed aan spaargeld is alleszins abnormaal. Voor België zou de rente weliswaar iets hoger mogen zijn omdat de inflatie er ook wat hoger ligt, maar wij moeten meedoen met de eurozone.”

Eerder opperde Bruno Colmant, head of Macro Research bij Bank Degroof Petercam, in De Tijd dat spaarders met meer dan 100.000 wel eens geconfronteerd kunnen worden met een negatieve rente. Al wil Van Overtveldt daar momenteel niets over horen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content