Minder dan één fraudegeval met internetbankieren per dag

© iStock

Het aantal fraudegevallen met internetbankieren blijft laag. In het eerste kwartaal van 2015 waren er 63 gevallen of minder dan één per dag.

De dalende trend die vorig jaar werd ingezet, na het recordjaar 2013, wordt zo aangehouden. Dat meldt sectorfederatie Febelfin maandag.

De 63 fraudegevallen in de eerste 3 maanden van 2015 waren goed voor iets meer dan 173.000 euro. In heel 2014 waren er 277 fraudegevallen voor ongeveer 650.000 euro. Dat was een daling van maar liefst 85 procent tegenover 2013, toen er 1.772 fraudegevallen waren voor in totaal 5,2 miljoen euro.

Minder dan één fraudegeval met internetbankieren per dag
© Febelfin

Volgens Febelfin is de daling te danken aan een verhoogde waakzaamheid van de consument thuis en de professionele gebruiker op kantoor. Ook blijken de informatiecampagnes van Febelfin van de voorbije jaren hun vruchten af te werpen.

Alert blijven

Het is bemoedigend om te constateren dat blijvende waakzaamheid en een goede samenwerking tussen de verschillende partijen op het terrein zich een sterk wapen in de strijd tegen fraude tonen”, zegt Michel Vermaerke, Gedelegeerd bestuurder bij Febelfin.

Toch roept Febelfin de mensen op om alert te blijven. “Fraudeurs zijn nog steeds actief in België en verbreden hun actieterrein steeds vaker richting professionele gebruikers in de bedrijfswereld die gebruik maken van internetbankieren. Zij hanteren zowel kwaadaardige software (malware) als zeer spitsvondige overredingstechnieken om gebruikers te misleiden. “, waarschuwt de sectorfederatie. (Belga/NS)

Enkele tips

Febelfin geeft enkele tips om veilig te internetbankieren:

  • Ga niet in op vragen om je persoonlijke gegevens en codes door te geven via de telefoon. De bank zal je dit nooit vragen.
  • Wijkt bij het internetbankieren het scenario om aan te melden of een verrichting te ondertekenen af van wat je gewend bent? Stop dan onmiddellijk en contacteer je bank. Alle banken beschikken over een contactpunt waar je terecht kunt met vragen over internetbankieren. De gegevens vind je op de website van de bank.
  • Beveilig je computer voldoende.
  • Wees alert voor verdachte e-mails.
  • Surf nooit via een link in een e-mail naar de website van je bank om vervolgens persoonlijke codes in te voeren. Zelfs al ziet de mail en website er heel vertrouwd en herkenbaar uit. Je bank vraagt dit nooit.
  • Klik nooit op een bijlage of link in een mail die je niet helemaal vertrouwt
  • Indien wordt gevraagd om de uitvoering van een macro (klein stukje software) toe te laten, ga daar dan niet op in.
  • Controleer regelmatig je rekeningstand en -verrichtingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content