Michael Anseeuw (BNP Paribas Fortis): ‘In tijden van dalende rente biedt de getrouwheidspremie de spaarder de beste bescherming’

CEO Michael Anseeuw © Belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Politici willen de getrouwheidspremie op het spaarboekje afschaffen. Michael Anseeuw, de CEO van BNP Paribas Fortis, vindt dat geen goed idee. Niet voor die banken die zich grotendeels via spaardeposito’s financieren om kredieten te verstrekken. Maar ook de klant dreigt volgens hem de dupe te worden.

Waarom zou een afschaffing van de getrouwheidspremie geen goede zaak zijn voor de klant?

MICHAEL ANSEEUW. “Wij hebben in België een uniek systeem waarbij de banken hypothecaire leningen met een vaste rentevoet aanbieden. 87 procent van de woonkredieten bij BNP Paribas Fortis zijn van dat type. Dat systeem wordt mogelijk gemaakt door de stabiliteit van de spaardeposito’s, en die stabiliteit wordt mede gewaarborgd door de getrouwheidspremie.”

Waarom is die vaste rente op een hypothecaire lening goed voor de klant?

ANSEEUW. “De portefeuille woonkredieten van BNP Paribas Fortis is 66 miljard euro groot. Op dat uitstaand bedrag hebben klanten vorig jaar 1,2 miljard aan kapitaal en rente terugbetaald. Als die kredieten tegen een variabele rente waren uitgegeven, dan zou er 1,8 miljard euro naar de bank gevloeid zijn. Dat betekent dat onze klanten 600 miljoen euro aan koopkracht hebben behouden dankzij de vaste rentevoet. Geld dat ze anders aan ons hadden moeten betalen.”

‘Onze klanten hebben 600 miljoen euro aan koopkracht behouden dankzij de vaste rentevoet. Geld dat ze anders aan ons hadden moeten betalen’

Michael Anseeuw, CEO BNP Paribas Fortis

Is dat de verklaring waarom de Belgische banken zo traag waren met het optrekken van de rente op spaarrekeningen?

ANSEEUW. “Alles is geconnecteerd. Een variabele rente op woonkredieten zou de banken een pak meer geld opgeleverd hebben. De 600 miljoen die onze klanten niet uitgegeven hebben, komt overeen met 1 procent van het geld dat bij BNP Paribas Fortis op de spaarrekeningen staat. Kort gesteld hadden wij bij een variabele kredietrente dus 1 procent meer intrest kunnen geven aan onze spaarders.”

De spaarder heeft dus de kredietnemer gefinancierd?

ANSEEUW. “De klant die spaart, is niet noodzakelijk de klant die geld ontleent. In de praktijk zijn het vooral jonge gezinnen die een hypothecaire lening afbetalen, terwijl de klant met veel spaargeld doorgaans iets ouder en gesettled is. Je kunt dus inderdaad spreken van een transfer van middelen tussen twee segmenten van de bevolking.”

Vormt de afschaffing van de getrouwheidspremie ook een bedreiging voor de banken zelf?

ANSEEUW. “Voor grote banken met een gediversifieerd financieringsmodel stelt dat geen problemen. Zij kunnen zich op andere manieren financieren op de financiële markten. Maar het kan voor instabiliteit zorgen bij banken die voor hun kredietverstrekking in grote mate afhankelijk zijn van spaardeposito’s. Men moet opletten met maatregelen die een specifiek segment van de markt treffen. Het bankenlandschap in België is zeer divers en dat is een rijkdom. We moeten trachten dat zo te houden.”

Politici blijven ervan overtuigd dat ze met deze maatregel de klant een dienst bewijzen?

ANSEEUW. “Ik begrijp de redenering dat men meer transparantie wil creëren. Nu is het voor een klant inderdaad heel moeilijk om in te schatten hoeveel rente hij precies zal ontvangen. Maar nu de ECB wellicht de rente zal beginnen te verlagen, is de getrouwheidspremie de beste manier voor een klant om nog twaalf maanden langer te genieten van een hogere rente. In tijden van dalende rente biedt de getrouwheidspremie de spaarder de beste bescherming.”

‘Achteraf bekeken hadden we meer mensen van BNP Paribas Fortis naar de postkantoren moeten sturen om het personeel daar bij te staan’

Michael Anseeuw, CEO BNP Paribas Fortis

In het weekend van 20 januari verhuisden één miljoen klanten van bpost bank naar BNP Paribas Fortis. Dat liep niet van een leien dakje, want het regende klachten. Wat is er misgelopen?

ANSEEUW. “Wij hadden alle klanten op voorhand een brochure bezorgd, met alle uitleg over de veranderingen. Maar blijkbaar hebben veel mensen die informatie niet gelezen. Bij BNP Paribas Fortis moet je bijvoorbeeld je klantennummer invoeren om je digitaal aan te melden, bij bpost bank was dat in het verleden het rekeningnummer. Nogal wat mensen bleven dat laatste proberen en zagen hun rekening geblokkeerd worden. Dan moet je naar het kantoor om dat op te lossen, maar de medewerkers van bpost bank dachten dat ze niets konden doen omdat ze de melding ‘geblokkeerde rekening’ te zien kregen. Terwijl die melding in de procedures van BNP Paribas Fortis nog altijd een interventie toelaat.”

Had dit beter gekund?

ANSEEUW. “Achteraf bekeken hadden we meer mensen van BNP Paribas Fortis naar de postkantoren moeten sturen, om het personeel daar bij te staan. Onze mensen zijn vertrouwd met de procedures en hadden meteen kunnen bijsturen. Voor het personeel van bpost bank was het een heel intensieve periode.”

Hoeveel klanten hebben uiteindelijk gekozen voor dienstverlening in het BNP Paribas Fortis-net, en hoeveel voor de kantoren van bpost?

ANSEEUW. “Van de 4 miljoen klanten hebben er 2,7 miljoen voor het Easy Guide-pakket gekozen (dat voorziet in service via het BNP Paribas-netwerk, kostprijs 5,5 euro/maand, nvdr). 1,3 miljoen kozen voor Easy Go, een goedkoper pakket (2 euro/maand) dat toelaat om bankzaken af te handelen via de postkantoren. De meeste klanten van bpost bank hebben gekozen voor Easy Go, alsook enkele honderdduizenden klanten van BNP Paribas Fortis. Dat zorgt ervoor dat er veel meer klanten naar de loketten van bpost trekken om bediend te worden. De druk op het netwerk van bpost was de eerste weken na de integratie heel groot.”

Hoe is de situatie momenteel? Lopen er nog altijd klachten binnen?

ANSEEUW. “Het aantal klachten is fors afgenomen. Eind februari was de situatie genormaliseerd. Het aantal telefonische oproepen ligt niet veel hoger meer dan voor de IT-migratie. De vragen zijn ook minder operationeel maar meer over de business: welke producten kan ik krijgen? Welke kanalen kan ik gebruiken? We merken ook dat de commerciële dynamiek in het net van bpost zich begint te ontwikkelen. We hebben langs die weg al verzekeringen en consumentenkredieten verkocht, en zelfs nieuwe klanten gemaakt. En de klanten van bpost bank hebben massaal onze app gedownload. We tellen zo’n 300.000 gebruikers meer, en het aantal sessies is met een kwart gestegen.”

Kortom, u bent tevreden over de operatie?

ANSEEUW. “Onderschat niet wat een huzarenstukje zo’n IT-migratie is. Wij schatten dat er ongeveer 80.000 werkdagen in de voorbereiding van de integratie gestoken zijn, dat komt neer op 400 voltijdse werknemers. We zijn erin geslaagd om 560.000 nieuwe klantenpakketten te openen en 3 miljoen bankrekeningen te transfereren. We kunnen onze klanten voortaan toegang bieden tot 960 agentschappen en meer dan 2.100 geldautomaten. Daar moeten we in de toekomst de vruchten kunnen van plukken.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content