Met de wagen naar het buitenland: hou rekening met de volgende regels
Ga op je vakantie met de wagen, dan is het belangrijk dat je de specifieke regels van de landen waar je doorrijdt kent. We geven je een overzicht.
De verkeersregels in België zijn je wel bekend. Gelukkig zijn de meeste hiervan in alle Europese landen gelijk. Toch zijn er een aantal bijzondere regels die gelden in een aantal landen. We zetten ze samen met pechverhelpingsdienst VAB op een rij.
Frankrijk
Een fluovestje in de wagen is verplicht en moet binnen handbereik liggen. Je mag geen flitsverklikkers gebruiken op een gps, mobiele telefoon of een laptop.
Je moet een alcoholtester in je wagen hebben, ook al word je er niet voor beboet als je er geen hebt. Je kan dan wel verplicht worden er alsnog een aan te kopen, waarschijnlijk tegen een hogere prijs.
Heb je pech op een tolsnelweg, dan mag enkel de door de wegbeheerder aangeduide pechdienst je te hulp schieten. Hulp kan je vragen via een praatpaal of het telefoonnummer ’17’.
Duitsland
Ook in Duitsland is een fluovestje verplicht en mag je geen flitsverklikkers gebruiken. In sommige stadscentra is een milieuvignet verplicht om er te rijden. Bij file, moet je zo veel mogelijk links of rechts rijden om in het midden een strook te creëren voor de hulpdiensten.
Op wegen met meer dan twee rijstroken, geldt deze regel voor de twee meest linkse stroken. Lijnbussen hebben ook buiten de bebouwde kom voorrang bij het verlaten van hun halteplaats. Voor beroepschauffeurs en voor autobestuurders jonger dan 21 jaar of die minder dan twee jaar een rijbewijs hebben, geldt een alcoholgrens van 0,0 promille.
Italië
De autolichten moeten overdag branden, maar enkel buiten de bebouwde kom. Voor elke inzittende is een fluovestje in de wagen verplicht.
In heel wat steden is er een zone ‘ZTL’, waar je als toerist niet mag rijden. Bevindt je hotel zich in dergelijke zone, dan moet je je nummerplaat doorgeven aan het hotel. Voor automobilisten die net hun rijbewijs hebben en voor beroepschauffeurs geldt een alcoholgrens van 0,0 promille.
Spanje
Een fluovestje in de wagen is verplicht voor elke inzittende. Chauffeurs die een bril dragen zijn verplicht een reservebril in de wagen te hebben.
De milieuzone – area de prioridad resedencial – van sommige steden mag je niet inrijden met je wagen.
Je moet de claxon gebruiken bij het naderen van een scherpe en onoverzichtelijke bocht in bergachtige streken. Voor beroepschauffeurs en autobestuurders die minder dan 2 jaar een rijbewijs hebben, geldt een alcoholgrens van 0,3 promille.
Oostenrijk
Je lichten moeten overdag branden en een fluovestje in de wagen is verplicht. Vergeet ook het snelwegenvignet niet. Bij licht op oranje mag je niet doorrijden bij verkeerslichten.
Voor beroepschauffeurs en automobilisten die minder dan 2 jaar een rijbewijs hebben, ligt de alcoholgrens op 0,1 promille. Net zoals in Duitsland, moet je ook in Oostenrijk bij file, zo veel mogelijk links of rechts rijden om in het midden een strook te creëren voor de hulpdiensten. Op wegen met meer dan twee rijstroken, geldt deze regel voor de twee meest linkse stroken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier