Mag je garagist weigeren je auto mee te geven?
Je doet je wagen binnen bij je garagist voor een herstelling. Op het moment dat je de wagen afhaalt, geeft de garagist je zijn factuur. Hij vraagt ze onmiddellijk te betalen en weigert anders je wagen mee te geven. Heeft hij dat recht?
Je garagist mag weigeren je auto mee te geven als je zijn rekening niet contant betaalt. Vind je de rekening te hoog, betaal dan onder voorbehoud.
Hij heeft een retentierecht
De garagist heeft een retentierecht op je wagen. Dit betekent dat hij kan weigeren je autosleutels af te geven zolang je zijn factuur niet betaalt. Zijn factuur moet dan wel contant betaalbaar zijn.
Je bent het niet eens met de factuur
Ben je het niet eens met zijn factuur, dan heb je de keuze. Je kan vooreerst de wagen achterlaten en eerst de discussie oplossen. Je garagist mag intussen je wagen niet gebruiken of verkopen.
Hij dient de wagen in een goed afgesloten ruimte te plaatsen tot er een oplossing is voor het conflict. Hij kan je hiervoor later eventueel een vergoeding aanrekenen.
Een andere optie bestaat erin dat je de garagist toch maar betaalt. Wil je ruimte houden voor latere discussies, vermeld dan op de factuur voor alle zekerheid “betaald onder voorbehoud van betwisting van de factuur’‘.
Geef ook de reden op waarom je de factuur betwist (bijvoorbeeld: overdreven karakter van de factuur). Je kan ook zodra je thuis bent, een aangetekende brief sturen met de reden van betwisting.
Vroegere herstellingen
Je garagist mag ook weigeren je wagen mee te geven als je een vroegere factuur voor een herstelling of onderhoud nog niet betaalde. Wat hij integendeel niet mag, is je wagen van je oprit komen halen. Hij moet hem rechtmatig in zijn bezit hebben gekregen.
Er moet ook een zeer nauwe band bestaan tussen zijn factuur en de auto die hij weigert terug te geven. Zo kan hij bijvoorbeeld niet weigeren jouw auto mee te geven omdat je echtgenote voor haar auto nog een factuur aan hem moet betalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier