Landbouwgrondstoffen op laagste peil sinds september 2010

© belga

De kans is klein dat je het aan de kassa van de supermarkt hebt gemerkt, maar de voedselprijzen zijn in augustus teruggevallen naar het laagste peil sinds september 2010.

Dit blijkt uit de index die maandelijks wordt berekend door de Food and Agriculture Organisation (FAO), een onderdeel van de Verenigde Naties. De FAO stelt deze index samen op basis van de prijzen van 55 voedingsitems. Het gaat daarbij voor alle duidelijkheid om de prijzen van termijncontracten en niet om de kleinhandelsprijzen.

De index is onderverdeeld in verschillende subcategorieën, wat het eenvoudig maakt om na te gaan welke grondstoffengroepen nu precies duurder of goedkoper werden. Op vlees na werden alle categorieën in augustus goedkoper. De grootste daling werd opgetekend door de plantaardige oliën en de granen.

Plantaardige olie

De sub-index van plantaardige olie (palmolie, sojaolie, raapzaadolie, zonnebloemolie) noteert op het laagste niveau sinds november 2009. Met name de palmolieprijs staat onder druk als gevolg van aan overaanbod in Maleisië en Indonesië gekoppeld aan een lagere vraag in India, de belangrijkste afnemer.

Granen

Bij de granen zijn zowel de prijzen van maïs, soja als tarwe teruggevallen naar hun laagste peil in meer dan 4 jaar. De granenprijzen zijn al sinds mei vrijwel onophoudelijk aan het dalen. Maïs en soja werden dit jaar al ruim een kwart goedkoper terwijl tarwe een vijfde moest inleveren. Drie jaar geleden werden nog recordprijzen neergezet maar gunstige weersomstandigheden en een hoger aandeel van granen in de beschikbare landbouwoppervlakte zullen dit jaar voor recordoogsten zorgen. Volgens voorspellingen van de International Grains Council zal de mondiale tarweopbrengst dit oogstjaar nooit eerder zo groot zijn geweest. De Verenigde Staten, de grootste aanbieder van maïs, stevenen ook af op een recordoogst. Die komt bovenop de hoge voorraden na de goede oogsten van het voorbije jaar. Hogere prijzen zijn op korte termijn dus niet direct in zicht. (KL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content