Lage rente is niet voor alle spaarders nadelig
Wie een termijnrekening heeft lopen, kan daar in theorie niet uitstappen zonder verbrekingsvergoeding. Al komen de lage rentetarieven in zo’n situatie wel van pas.
Je wilt uitstappen
Heel wat mensen hebben nog termijnrekeningen lopen. Maar hoe zit dat juist als je geld van een termijnrekening vervroegd wilt opvragen? Denken we maar aan het feit dat je het geld nodig hebt voor een verbouwing of gewoon omdat je het bijvoorbeeld in een gemend fonds wilt beleggen in de hoop een hoger rendement te halen. Kan je de termijnrekening dan zomaar ‘verbreken’?
Het principe
In principe zit je vast aan de overeengekomen looptijd en moet je dus de looptijd uitdoen. Wie dus een termijnrekening van 6 jaar had en nu na 3 jaar wil uitstappen, zal in theorie nog 3 jaar moeten wachten tot de einddatum. Maar in de praktijk biedt bijna elke bank de mogelijkheid om er toch uit te stappen als je dat echt wilt.
Hou er wel rekening mee dat een beperkt aantal banken vragen dat je een reden opgeeft om de termijnrekening te verbreken (bv. een scheiding, overlijden, ongeval, enz.). Bij de meeste banken moet je normaal gezien een verbrekingsvergoeding betalen die kan schommelen tussen 0,5 en 2 procent.
Lage rente heeft voordelen
Door de lage rente is het principe van de verbrekingsvergoeding niet echt een breekpunt meer in de praktijk. Doordat de rente de laatste tijd nog verder is doorgezakt naar een historisch dieptepunt, is het vaak mogelijk om met een hele kleine vergoeding of zelfs zonder vergoeding uit een termijnrekening te stappen, zeker na onderhandelen. Dat is voor een stuk ook logisch omdat je bank dan doorgaans een goede zaak doet bij de huidige lage rente.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier