Koopkracht stijgt dankzij verhoging maaltijdcheques
Er is goed nieuws voor de vele werknemers die maaltijdcheques van hun werkgever krijgen als aanvulling van hun gewoon loon. De regering heeft beslist om het maximale werkgeversaandeel in de maaltijdcheque vanaf 1 januari 2016 op te trekken tot 6,91 euro.
Op maaltijdcheques moeten geen sociale bijdragen noch belastingen worden betaald indien een aantal voorwaarden zijn vervuld.
Voorwaarden
- De toekenning van de maaltijdcheques moet vervat zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst, of, wanneer het afsluiten van een collectieve overeenkomst niet mogelijk is, in een geschreven individuele overeenkomst;
- het aantal toegekende maaltijdcheques moet gelijk zijn aan het aantal werkelijke arbeidsdagen van de werknemer;
- de maaltijdcheque moet op naam van de werknemer worden afgeleverd;
- de geldigheidsduur is beperkt tot 12 maanden;
- de maaltijdcheque mag slechts gebruikt worden voor de betaling van een eetmaal of voor de aankoop van verbruiksklare voeding.
Werknemers- en werkgeversbijdrage
Een laatste voorwaarde voor de vrijstelling van maaltijdcheques is dat er een werknemers- en een werkgeversbijdrage moet zijn in de kostprijs van de cheque. Tot eind dit jaar moet de werknemersbijdrage in de maaltijdcheque minstens 1,09 euro bedragen en mag het werkgeversaandeel niet meer bedragen dan 5,91 euro.
De waarde van de cheque bedraagt dus meestal 7 euro. Vanaf 1 januari 2016 wordt het maximale werkgeversaandeel met 1 euro opgetrokken tot maximaal 6,91 euro. Op die manier verhoogt de waarde van de maaltijdcheque naar 8 euro.
Ook de als beroepskost aftrekbare werkgeverstussenkomst per maaltijdcheque wordt verdubbeld van 1 naar 2 euro.(JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier