‘KBC past negatieve rente toe voor grote klanten’
Als eerste Belgische bank past KBC een negatieve rente toe op kortlopende deposito’s van zeer grote bedrijven. Zij moeten dus betalen om geld bij de bank te parkeren.
Dat schrijft De Tijd.
“Als stelregel hanteren we een nulrente, maar we maken een uitzondering voor enkele grote ondernemingen”, zegt KBC. “Het gaat om zeer grote bedrijven, niet over kleine en middelgrote ondernemingen. Er is geen negatieve rente voor 99,9 procent van de bedrijven.”
BNP Paribas Fortis en ING stellen dat ze geen negatieve rente toepassen. Belfius weigert commentaar.
Een negatieve spaarrente voor particulieren is overigens verboden. Onlangs besliste minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) dat een spaarboekje minstens 0,11 procent rente moet opbrengen.
Negatieve rente in Duitsland
In Duitsland passen enkele banken al een negatieve rente toe op grote deposito’s. Zo rekent Skatbank sinds oktober een strafrente aan op deposito’s vanaf 500.000 euro.
De negatieve rentes zijn het gevolg gevolg van het erg soepele monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die sinds maart 60 miljard euro per maand in de economie pompt door staatsobligaties en ander schuldpapier aan te kopen.
Ook wanneer de banken geld aan elkaar uitlenen is een negatieve rente steeds vaker de referentie. De euribor op drie maanden, de belangrijkste looptijd, is voor het eerst negatief.
Goed nieuws voor woonkredieten
De negatieve rente heeft niet alleen een invloed op de deposito’s, maar ook op de woonkredieten. Zo verlaagt BNP Paribas Fortis de rentevoeten voor de woonkredieten. De rente van een hypothecaire lening op 10 jaar zakt van 2,60 naar 2,40 procent.
In Spanje krijgen sommige klanten zelfs rente als ze een woonlening afsluiten bij de bank Bankinter. Dat schrijft de Amerikaanse krant, The Wall Street Journal.
(Belga/RR/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier