Jongeren hebben hoge loonverwachtingen
Jongeren verwachten dat ze bij de start van hun carrière 1759 euro zullen verdienen. Na vijf jaar mikken ze op een nettoloon van 2783 euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Vlerick bij 880 laatstejaarsstudenten aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen.
De jongeren hebben niet alleen een zeer concreet beeld over hun toekomstig loon, maar ook over de extralegale voordelen die ze verwachten. De top vijf daarvan bestaat uit een hospitalisatieverzekering (81%), betaalde overuren (78%), pensioensparen (73%), een bedrijfswagen (61%) en extra betaalde vakantiedagen (56%).
Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts één op de vijf jongeren gedurende hun loopbaan regelmatig van werkgever wil veranderen. 60 procent ziet de eerste werkgever als een opstap naar een betere baan in een ander bedrijf. Iets minder dan de helft (46%) heeft de intentie één tot drie jaar bij de eerste werkgever te blijven. Eén op de vier wil drie tot vijf jaar blijven werken voor dezelfde werkgever.
Privé-werk
Ook autonomie en een goede werk-privébalans staan hoog op de agenda van jongeren. “Ze willen graag aan de slag bij een bedrijf met een visie die verzoenbaar is met hun overtuigingen en waarden”, zegt Dirk Buyens, docent hr-management aan Vlerick Business School. Zij willen werken bij een onderneming die past bij hun persoonlijkheid, interesses en familiale situatie.
Bovendien is het een misvatting dat jongeren volop voor een carrière willen gaan. 83 procent wil graag zelf bepalen waar en wanneer ze werken. 82 procent vindt een goed evenwicht tussen werk en privé belangrijk. Opvallend is dat slechts 35 procent bereid is beloftes te doen over flexibiliteit.
“Overuren presteren of werk mee naar huis nemen, is voor hen niet zo vanzelfsprekend. 78 procent vindt het bovendien belangrijk dat gemaakte overuren worden terugbetaald”, zegt Sara De Hauw, onderzoekster aan Vlerick Business School.
Jongeren nemen nu wel veel meer het heft in eigen handen in vergelijking met voorgaande generaties. Eén op de twee jongeren zoekt halfweg het laatste studiejaar actief werk. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier