Is een tak 21 echt superveilig?
Een tak 21 blijft populair omdat je een gegarandeerd rendement krijgt én een kapitaalbescherming. Maar is dit wel veilig, want vaak zitten ze nog vast aan hoge rentes uit het verleden? En wat als de verzekering toch failliet gaat?
Lage rente
Wie geen risico‘s wil nemen met zijn spaargeld heeft momenteel weinig keuze. Spaarrekeningen brengen zo goed als niets op en op de obligatiemarkt moet je het ook niet echt gaan zoeken vandaag. Vandaar dat de tak 21 of spaarverzekering populair blijft. Hier krijgt je immer een gegarandeerd rendement van momenteel 1 à 1,5 procent én kapitaalbescherming. Wie het geld meer dan acht jaar laat staat betaalt bovendien geen roerende voorheffing.
Controle hierop?
Nog heel wat oude lopende spaarverzekeringen geven een gegarandeerd rendement van 3,25 of zelfs 3,75 procent. Is dat dan wel houdbaar als je weet dat de Belgische staatsrente op 10 jaar slechts 0,72 procent bedraagt?
De Nationale Bank van België (NBB) houdt toezicht op de soliditeit en solvabiliteit van de verzekeringsmaatschappijen. Zo ziet de NBB er bijvoorbeeld op toe dat de verzekeringsmaatschappij in staat moet zijn om op elk moment over voldoende reserves te beschikken om al haar verbintenissen tegenover haar klanten te voldoen. Vandaar dat het af en toe gebeurt dat de NBB aan de verzekering moet vragen om haar reserves te versterken. Er is dus wel degelijk een goede controle.
Speelt de 100.000 euro?
Als de verzekeringsmaatschappij ooit in moeilijkheden zou komen dan is er ook nog steeds het depositogarantiestelsel van 100.000 euro zoals bij de banken. Die garantie van 100.000 euro geldt “per persoon” en “per verzekeringsmaatschappij”. Maar spreiden over verschillende maatschappijen kan dus zeker geen kwaad.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier