Hoeveel kost een student op kot?
Het prijsverschil tussen een student op kot en een student die pendelt kan stevig oplopen. Uit een onderzoek van CEBUD blijkt dat een kotstudent tot 4.000 euro meer kan kosten.
De directe en indirecte studiekosten en de leefkosten van een kotstudent die geen recht heeft op een beurs bedragen 12.334 euro. Dat blijkt uit een studie van CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en -Onderzoek van de Thomas More-hogeschool.
Prijsverschil
Het verschil met een student die pendelt, blijft hoog: de totale kost voor zo’n student bedraagt 7.956 euro. Het verschil wordt logischergewijs gemaakt in de huisvestingskosten: voor kotstudenten komt dat op 4.046 euro per jaar extra (of 337 euro per maand). In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen van studentenkamers weinig geëvolueerd.
De directe en indirecte studiekosten van studenten die met een eigen wagen naar de universiteit of hogeschool pendelen, bedragen 4.980 euro, net geen 1.000 euro minder dan voor kotstudenten. Voor wie het openbaar vervoer gebruikt om te pendelen, komt dat op 1.830 euro. Voor beursstudenten ligt dat bedrag ongeveer 780 euro lager.
Na de grote stijging vorig academiejaar bleef de kost van het inschrijvingsgeld dit jaar ongewijzigd. Andere studiekosten, zoals cursussen en computer, zijn voor alle studenten gelijk. Het CEBUD schat die kosten op 741 euro, voor een bacheloropleiding aan een hogeschool.
Ook de leefkosten zijn voor beide types studenten zo goed als gelijk: voor een kotstudent gaat het om minimaal 6.373 euro, voor een pendelstudent 6.131 euro. Het verschil is te wijten aan de hogere kosten voor voeding – respectievelijk 2.143 en 1.946 euro. Kosten voor ontspanning liggen eveneens iets hoger bij kotstudenten (2.271 euro). (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier