Hoe kan een sms je beschermen tegen bankfraude?

© /

De banken zetten alles in het werk om fraude met onze bankgegevens tegen te gaan. ING Schakelt nu ook het sms’je in.

Cijfers van Febelfin leren dat gedurende de eerste drie maanden van dit jaar 145 Belgen het slachtoffer werden van bankfraude. Dat is meer dan het dubbele van dezelfde periode vorig jaar. Phising blijft een van de voornaamse technieken die criminelen gebruiken om onze persoonlijke gegevens in handen te krijgen. De fraudeurs sturen mails met de vraag om de bankkaart op te sturen naar ‘de bank’ – een adres van de fraudeurs zelf – en de pincode in te geven op een valse website. Dat schrijft De Morgen.

Dat een toenemend aantal criminelen via het internet aan de haal wil gaan met onze persoonlijke gegevens komt als geen verrassing. Internetbankieren is immers nog nooit zo populair geweest in ons land. De banken in ons land tellen 11,1 miljoen abonnementen, mensen die hun bankverrichtingen via het internet doen.

Een sms’je

De banken zijn naar eigen zeggen dagelijks bezig met de bescherming van onze persoonlijke gegevens. In een interview met De Morgen zegt Tiziana Rizzo, woordvoerster bij ING dat cybersecurity een topprioriteit is. “Onze teams zijn permanent bezig om altijd een stapje voor te blijven. Een voorbeeld: wie de app van ING gebruikt, moet zijn profiel één keer per jaar vernieuwen met zijn kaartlezer. In principe zou het perfect zonder kunnen. Maar we doen het toch, gewoon om elk risico uit te sluiten”, klinkt het.

Klanten die hun profiel vernieuwen krijgen bovendien een sms’je. Zo kan de klant de bank meteen op de hoogte brengen als hij die handeling niet heeft uitgevoerd. Volgens ING is het systeem zo goed als waterdicht.

BNP Paribas Fortis laat in de krant weten ze de klant opbellen wanneer hij een nieuwe kredietkaart aanvraagt. Daarbij stellen ze enkele persoonlijke vragen om zeker te zijn dat de juiste persoon een aanvraag heeft ingediend. Zo kunnen de medewerkers van de bank bijvoorbeeld vragen wanneer je je laatste verrichting hebt gedaan.

Bij MoneytTalk.be hebben wij enkele tips verzameld hoe je je kan wapenen tegen bankfraude.(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content