Groepsbonus personeel populairder dan ooit
Bedrijven hebben hun personeel de afgelopen jaren almaar meer prestatiegebonden en fiscaal interessante groepsbonussen uitbetaald.
Bij de invoering in 2008 werd er voor 66 miljoen euro van zulke bonussen uitgekeerd. In 2014 was dat al 520 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Werk en Economie Kris Peeters op een parlementaire vraag van Kamerlid Stefaan Vercamer (beiden CD&V), schrijft De Tijd.
Loonstop omzeilen
Het is een ideale manier om het personeel te motiveren
Tussen 2013 en 2015 waren collectieve loonsverhogingen onmogelijk door de loonbevriezing. Via de loonbonus konden bedrijven de loonstop evenwel omzeilen en hun personeel toch een extraatje geven. Bovendien kan dat relatief goedkoop. Als een werkgever 100 euro wil uitgeven, houdt de werknemer daar via de groepsbonus zowat 65 euro van over. Bij een loonsverhoging is dat 42 euro, bij een “gewone” bonus is dat met 30 euro nog minder. Een werkgever mag per werknemer wel niet meer uitgeven dan 3.219 euro.
Zo’n bonus kan enkel worden uitgekeerd wanneer een deel van het personeel of het volledige personeel bepaalde doestellingen haalt. Het kan gaan om een omzetstijging, maar ook over een verbetering van de klantvriendelijkheid of de productiviteit. “Het is een ideale manier om het personeel te motiveren”, zegt directeur-generaal van het VBO Bart Buysse in de krant.
Vereenvoudiging werkbonus
Naar verwachting zullen bedrijven de komende jaren nog meer gebruikmaken van de groepsbonussen. “In het begin waren veel ondernemingen nogal afwachtend, maar velen zijn intussen overtuigd van het nut”, zegt Buysse. “Werknemers houden netto meer over dan bij een gewone loonsverhoging, bedrijven met problemen kunnen de bonus terugschroeven in moeilijke tijden, en met slimme doelstellingen kan het personeel op een goede manier worden gemotiveerd.”.
Peeters wil bovendien werk maken van een vereenvoudiging van de werkbonus. Door de complexiteit van de bonus, zijn voornamelijk kleine ondernemingen niet altijd bereid om die in te voeren. “Om dit bijzondere systeem administratief optimaal te ondersteunen, zal ik in overleg met de Nationale Arbeidsraad bekijken of de procedure kan worden verbeterd”, aldus de minister van Werk en Economie. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier