Goedkoper bellen? BIPT geeft enkele tips
Naar jaarlijkse gewoonte heeft het BIPT de telecomprijzen in België vergeleken en opnieuw blijkt dat veranderen van provider of tariefplan een aanzienlijke besparing kan opleveren. De telecomregulator wil bovendien de concurrentie voor triple play aanzwengelen.
De telecomregulator bekeek de telecomaanbiedingen die op 9 februari actief waren op zijn eigen vergelijkingswebsite. Het gaat om liefst 252 residentiële tariefplannen, die vergeleken werden aan de hand van 20 standaard gebruikersprofielen. Voor het eerst werden ook promoties, opties en eenmalige kosten in rekening genomen.
Betalende opties kunnen factuur verlagen
Vooral in de markt van mobiele telefonie woedt hevige concurrentie. Een typische smartphonegebruiker (300 min. bellen, 5.000 sms, 1 GB data) kan bijvoorbeeld een abonnement van 20 euro nemen bij Jim Mobile, Mobistar of Telenet en is daarmee goedkoper af dan bij Base (25 euro) of Proximus (25 euro). In het prepaidsegment, vooral populair bij jongeren, loont het dan weer de moeite om de kleinere spelers (mvno’s) op de markt te bekijken.
Bij de vaste diensten en de combinatiepakketten is er minder keuze. Voor vaste telefonie adviseert het BIPT om eens na te gaan over een geen opties zijn die een aanzienlijke besparing kunnen opleveren, zelfs als de optie betalend is. Zo bestaan er bijvoorbeeld formules om voor een vast maandelijks bedrag onbeperkt te bellen tijdens de daluren. Volgens het BIPT kunnen nog veel consumenten op die manier voordeliger af zijn.
Concurrentie aanzwengelen
Ondertussen blijft het BIPT pogingen ondernemen om de concurrentie voor triple play (combinatiepakketten met internet, telefonie en televisie) aan te zwengelen. Daarbij wordt veel verwacht van Mobistar, dat zinnens is om via de vrijgemaakte kabel zo’n pakket te verkopen.
Mobistar vindt echter dat het te veel moet betalen aan de kabelaars (Telenet in Vlaanderen) voor toegang tot hun netwerk. Het BIPT werkt aan een nieuw voorstel met herwerkte “wholesaleprijzen”, en Mobistar wacht daarop om zijn aanbod te lanceren.
Tegen eind mei zou de regulator een voorstel met de nieuwe prijzen klaar hebben. Pas in september kan een definitieve beslissing vallen. Die kan vervolgens nog aangevochten worden, maar zonder dat de beslissing daarbij opgeschort wordt. Het ziet er op dat vlak dus naar uit dat Mobistar zijn ambitie om nog dit jaar zijn televisie-aanbod te lanceren, kan halen.
“Must-offer verplichting”
Mobistar moet echter ook nog content zien te regelen voor zijn kabeltelevisie-aanbod. Ook dat loopt blijkbaar nog steeds moeilijk. De Mededingingsautoriteit onderzoekt momenteel nog of de instapdrempel voor nieuwe spelers niet te hoog is.
De televisiezenders weten dat Mobistar verplicht is een pakket zenders verplicht uit te zenden (de zogenaamde must-carry regel) en dus niet anders kan dan ervoor te betalen. Dat zet de zenders in een machtspositie, met alle gevolgen van dien.
Het BIPT adviseert de wetgever om die toestand te deblokkeren met een “must-offer verplichting”, waarmee de zenders tot redelijkheid gedwongen worden. De telecomwaakhond rekent er overigens ook op dat het niet tot een uitspraak van de Mededingingsautoriteit moet komen, maar dat de partijen onderling overeenstemming vinden. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier