Gezin kan 220 euro besparen door van energieleverancier te veranderen
Door het toenemend aantal energieleveranciers kan een gezin 220 euro besparen door te kiezen voor de goedkoopste leverancier.
Het blijft lonen om van energieleverancier te wisselen. Zo kon een gemiddeld gezin in maart 11 procent besparen op de factuur van elektriciteit en aardgas door te wisselen naar de goedkoopste leverancier. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg.
Concreet kon een gemiddeld gezin 220 euro besparen op de jaarfactuur door in maart te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier: 86 euro op de elektriciteitsfactuur en 134 euro op de aardgasfactuur in vergelijking met het gemiddelde aanbod op de markt.
Een kmo kon 10 procent besparen op de energiefactuur door in maart te kiezen voor de goedkoopste leveranciers: 910 euro op elektriciteit, en 573 euro op aardgas.
Dat prijsvoordeel heeft de consument vooral te danken aan de prijsbrekers. “Die proberen zich scherp in de markt te zetten”, aldus Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking van de Vreg.
Vorig jaar
In 2014 zijn 12 procent van de Vlaamse klanten van elektriciteitsleverancier veranderd , en 14 procent van aardgasleverancier. In absolute aantallen gaat het om 393.702 klanten die in 2014 van elektriciteitsleverancier wisselden, en 279.220 aardgasklanten. “Dat is niet op het recordniveau van 2012 en 2013, maar nog steeds hoog”, zegt Van Evercooren.
Uit het marktrapport blijkt nog dat de overgrote meerderheid van de gezinnen kiest voor contracten van één jaar. Contracten met een vaste energieprijs genieten duidelijk de voorkeur, zeker voor elektriciteit.
Wil je weten welke energieleverancier het best bij je past, dan kan je hier de V-test doen. De test berekent hoeveel je ongeveer op jaarbasis zult betalen als je nu een contract bij een leverancier tekent. Bedrijven kunnen hier klikken.
Kleinere marges voor energieleveranciers
Eind 2014 waren er 44 elektriciteitsleveranciers actief op de Vlaamse markt, waarvan er zestien zich richten naar gezinnen, zo blijkt uit het marktrapport van de Vlaamse energieregulator Vreg. Voor aardgas waren dat er 37, waarvan er twaalf zich richten op gezinnen.
Het is aan de liberalisering van de energiemarkt te danken dat die nieuwe leveranciers actief zijn in Vlaanderen. Sinds de start van de vrijmaking ging dat ten koste van het marktaandeel van Electrabel. Die zag zijn marktaandeel gestaag afkalven: van 75,8 procent begin 2004 tot 43,35 procent begin 2015 op de elektriciteitsmarkt. Voor aardgas daalde het marktaandeel naar 36,65 procent.
Maar de voorbije twee jaar is die leegloop bij Electrabel gestopt. De concurrentie begint zich meer en meer af te spelen tussen de nieuwkomers. “De strijd om de klant is het ‘battlefield’ om de klant geworden”, zegt Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vreg.
Gevolg van die stijgende concurrentie is dat de marges steeds kleiner worden. “De leveranciers klagen dat ze amper uit hun kosten raken en amper winst maken”, zegt Van Evercooren. Sommige leveranciers proberen hun marges op te krikken met nieuwe diensten, bijvoorbeeld via het aanbieden van een digitale thermostaat.
Ondanks de lage marges is er nog wel degelijk belangstelling. Zo krijgt de Vreg ook in 2015 vragen van nieuwe bedrijven die op de markt actief willen worden.
Minder wanbetalers
Wie minder klanten moet beleveren, zijn alvast de distributienetbeheerders. Zij moeten gas en elektriciteit leveren aan klanten die wegens wanbetalingen bij anderen uit de boot vallen. Dat marktaandeel gaat, zowel voor elektriciteit als aardgas, in dalende lijn.
Voor elektriciteit zakte het aantal klanten die wegens betalingsmoeilijkheden bij de netbeeherders zitten vorig jaar onder de 2,5 procent. Voor aardgas zakte dat cijfer onder de drie procent. “Een goede zaak”, aldus André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de Vreg. De tarieven van de netbeheerders liggen nu ook dicht bij het niveau van de markt, in tegenstelling tot de vorige jaren. “De bestraffing van mensen met betalingsmoeilijkheden valt dus weg”, aldus nog de Vreg-topman. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier