Europese consument profiteert van de Chinese malaise
De Europese consumenten profiteren van de vertraagde economische groei in China. De dieselprijs zit in een dipje en Chinese exportproducten worden goedkoper.
De prijs van een vat Brent-olie is gezakt naar het laagste peil sinds maart 2009. Onder meer de Chinese automarkt drukt op de olieprijzen. Door de vertraagde economische groei in China krijgen de autoverkopers rake klappen. Sinds halverwege 2015 zit de autoverkoop er in het slop. “En dat heeft zijn weerslag op de vraag naar olie”, zegt een vertegenwoordiger van BNP Paribas Fortis aan het persagentschap Reuters. “De autosector kreeg het vooral zwaar te verduren in juli. Toen daalden de verkoopcijfers met 7 procent.”
Ook de plannen van Iran beteken niet veel goeds voor de olieproducenten. Bijan Zanganeh, de Iraanse minister van Olie, heeft dinsdag laten weten dat hij de export van olie een boost wil geven, nu de internationale beperkingen zijn opgeheven. Ook Nigeria heeft plannen om de uitvoer van olie op te drijven.
Eind vorig jaar zette Saudi-Arabië al een koersdaling in gang door de oliekraan volledig open te draaien. Ook de sterke dollar speelt in ons voordeel. De olieprijs wordt namelijk in de Amerikaanse munt uitgedrukt.
Dalende dieselprijzen
Het overaanbod, de dalende vraag en de sterke dollar zijn goed nieuws voor de Europese consument. De diesel- en stookolieprijzen zijn naar hun laagste niveau in vijf jaar gezakt. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. De dieselprijs daalt donderdag met 3,7 cent naar 1,148 euro per liter. Sinds vorige week kan in een aantal tankstations in België diesel getankt worden voor minder dan 1 euro per liter.
Voor huisbrandolie daalt de maximumprijs donderdag bij bestellingen van meer dan 2.000 liter met 4,69 cent tot 0,4922 euro per liter. Voor bestellingen van minder dan 2000 liter daalt de maximumprijs met 4,68 cent tot 0,5185 euro per liter.
Slechts nieuws voor leners
Maar ook de Chinese exportproducten worden goedkoper nu China zijn munt verschillende keren heeft gedevalueerd. Die ingrepen zetten bovendien concurrerende landen zoals Indonesië en Zuid-Korea onder druk om de prijzen te verlagen of op hun beurt hun munt de devalueren. Verschillende specialisten vrezen dat er een devaluatie-oorlog op til is.
Al is het niet voor iedereen rozengeur en maneschijn. Door de dalende grondstof en -energieprijzen lopen veel Europese landen het risico dat de inflatie minder snel stijgt aanzwengelen of dat er zelfs deflatie komt. En dat is slechts nieuws voor mensen die een lening hebben lopen. Hun schuldenlast zal zwaarder wegen naarmate hun lonen minder snel of niet stijgen.
Normaliter grijpt de Europese Centrale Bank (ECB) in als de economische groei te sterk vertraagt, maar zij haalt al alles uit de kast met haar QE-programma. En in Amerika gaan er steeds meer stemmen op om een renteverhoging uit te stellen. Voormalig Amerikaans minister van Financiën Lawrence Summers suggereerde via sociale media dat de Federal Reserve de geldpersen opnieuw moet aanzetten. Een renteverhoging zou volgens hem een gigantische vergissing zijn. “De deflatoire krachten halen de overhand op het risico van een uit de hand lopende inflatie”, aldus Summers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier