Europa wil eengemaakt garantiestelsel voor spaarders
Europa wil in 2024 een eengemaakt garantiestelsel invoeren dat alle spaardeposito’s tot 100.000 euro beschermt. Alleen Duitsland lijkt niet gewonnen voor het idee.
Vanaf 2024 zullen de Europese lidstaten niet langer beschikken over een eigen garantiefonds wanneer een bank in hun land over de kop gaat. Binnen tien jaar moeten de banken samen 45 miljard euro hebben gestort in het Europese fonds.
Het Europese garantiefonds is het sluitstuk van de Europese bankenunie. “Zo’n unie is pas compleet als de banken op Europees niveau beschermd worden tegen grotere schokken”, zei EU-commissaris Jonathan Hill gisteren. Hij wil een scenario zoals in 2008, toen de financiële crisis banken wereldwijd bedreigde, koste wat het kost vermijden.
Drie stappen
Zo’n depositogarantie klinkt veel mensen ongetwijfeld bekend in de oren. Momenteel hebben de Europese lidstaten een eigen garantiestelsel dat de spaartegoeden tot 100.000 euro beschermt wanneer de banken in eigen land kapseizen. Is het fonds leeg, dan schiet de staat het resterende bedrag voor. Volgens Hill zou een eengemaakt garantiestelsel het vertrouwen van de Europese spaarders in de bankensector vergroten.
De Europese Commissie wil het plan in drie stappen uitwerken. In een eerste fase, midden 2017, worden enkel de verliezen verrekend die niet door het garantiefonds geabsorbeerd kunnen worden. Vanaf 2020 zouden de fondsen geleidelijk aan opgenomen worden in een Europees fonds. Ten slotte moet er in 2024 een fonds overblijven die spaarders tot 100.000 euro beschermt bij eender welke bank in de Europese Unie.
Duitsland weigert
Alleen Duitsland kant zich tegen het idee. “Een Europees garantiefonds zorgt niet voor meer bescherming, het herverdeelt het risico alleen maar”, argumenteerde de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble. Hij vreest dat de Duitse spaarders zullen moeten opdraaien voor het wanbeleid van de banken in landen zoals Griekenland.
Volgens Hill is de vrees van Duitsland ongegrond. “We hebben waarborgen ingebouwd. Zo kunnen landen die zich niet aan de Europese regels houden en geen depositogarantiefondsen uitbouwen, geen beroep doen op het geld uit het Europese fonds.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier