Elektriciteit wordt goedkoper, maar de consument betaalt meer
Onze elektriciteitsfactuur is het afgelopen kwartaal met een derde gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat leren cijfers van het Prijzenobservatorium. Nochtans is energie goedkoper geworden.
Het leven in België is het afgelopen kwartaal veel duurder geworden in vergelijking met onze buurlanden. De Belgische inflatie bedroeg in het eerste kwartaal van 2016 gemiddeld 1,5 procent. Dat is voornamelijk toe te schrijven aan onze elektriciteitsfactuur. Uit cijfers van het Prijzenobservatorium blijkt dat de elektriciteitsfactuur dit kwartaal 29,4 procent hoger is dan vorig jaar. Nochtans zijn de effectieve energieprijzen (de zogenaamde energiecomponent) in ons land met 10,5 procent gedaald.
Taxshift
Die stijging van de consumentenprijzen is het gevolg van de taxshift
“Die stijging van de consumentenprijzen is het gevolg van de taxshift”, verklaart de federale overheidsdienst Economie. Zo betalen we sinds september 2015 niet langer 6 maar 21 procent btw op ons elektriciteitsverbruik. Bovendien heeft de regering de distributietarieven verhoogd. Afgelopen kwartaal betaalden we daarvoor tot 11 procent meer.
Tot slot is ook de Vlaamse energieheffing, de zogenaamde Turteltaks, in maart van kracht geworden. Een doorsneegezin betaalt daardoor jaarlijks 100 euro extra. Al kan dat bedrag dalen, klinkt het bij Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Ze pleit tegen de subsidiëring van biomassacentrales. Met het vrijgekomen geld wil ze de Vlaamse energieheffing verlagen.
Goedkopere olie
Voorts leren de cijfers van het Prijzenobservatorium dat de prijzen voor motorbrandstoffen en stookolie gedaald zijn met respectievelijk 10,3 en 30,6 procent. Die prijsdaling is voornamelijk het gevolg van de terugval van de olieprijzen. Ook de prijs voor aardgas daalde met 10,7 procent. Dankzij die prijsdalingen hebben de Belgen, ondanks de prijstoename voor elektriciteit, het afgelopen kwartaal 5 procent minder betaald voor hun energieverbruik. In de buurlanden betalen ze gemiddeld 7,1 procent minder.
Niet alleen elektriciteit is duurder geworden. Ook de prijzen van bewerkte levensmiddelen (inclusief tabak) zitten in de lift. In het eerste kwartaal betaalden we daar gemiddeld 3,8 procent meer voor aan de kassa. Dat is een sterkere prijsstijging dan het vierde kwartaal van 2015 (+2,5%).”De inflatieversnelling is voornamelijk te verklaren door een sterke prijsstijging van alcoholhoudende dranken (+10,2 % in het eerste kwartaal 2016) als gevolg van de accijnsverhoging”, stelt de FOD Economie. Ook de verhoging van de accijnzen voor bepaalde alcoholvrije dranken zoals limonade heeft een rol gespeeld.
Wagen duurder
Tot slot blijkt uit de cijfers dat het leven ook duurder is geworden voor chauffeurs, voornamelijk voor wie met een dieselwagen rijdt. Het prijskaartje van een wagen is aangedikt met 2 tot 3,5 procent. Die prijstoename is het gevolg van een stijging van de Vlaamse belasting op inverkeerstelling (BIV) en de overgang naar emissienorm E6.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier