Eind januari krijgen werknemers een iets hoger loon. Wat verandert er voor jou?
Als compensatie voor de indexsprong, heeft de regering een verhoging van de forfaitaire beroepskosten doorgevoerd. Hierdoor krijg je als werknemer een iets hoger nettoloon. Het verhoogde kostenforfait is weliswaar niet voor iedereen weggelegd.
De verhoging van de forfaitaire beroepskosten kadert in het voornemen van de regering om de belasting op arbeid te verschuiven naar de belasting op andere inkomsten. Die verschuiving van de belasting geldt echter niet voor alle inkomsten uit arbeid. Enkel het kostenforfait dat geldt voor werknemers, wordt immers verhoogd.
Het voordeel geldt dus niet voor werknemers die hun werkelijke beroepskosten bewijzen en dus geen gebruik maken van het kostenforfait. Ook handelaars en zelfstandigen die verplicht zijn om hun werkelijke kosten te bewijzen, grijpen naast het voordeel. Dit is eveneens het geval voor de beoefenaars van vrije beroepen – bijvoorbeeld een dokter of advocaat – bedrijfsleiders en meewerkende echtgenoten.
De geplande verhoging van de forfaitaire kosten wordt in twee jaren doorgevoerd, namelijk in 2015 en 2016.
Aanpassing bedrijfsvoorheffing
De verhoging van de forfaitaire kosten wordt toegepast in de schalen van de bedrijfsvoorheffing die maandelijks worden ingehouden op het brutomaandloon. De verhoging wordt gespreid over twee jaar.
Een eerste verhoging heeft betrekking op het loon dat vanaf 1 januari 2015 wordt betaald. Een tweede verhoging zal worden toegepast ten aanzien van het loon die worden toegekend vanaf 1 januari 2016:
Voorbeelden
We geven het voorbeeld van drie werknemers met een respectievelijk bruto maandinkomen van 2500 euro, 3000 euro en 3800 euro en vergelijken het netto maandinkomen in 2014 en 2015.
2014:
2015:
Het gaat dus om een verhoging van het netto-inkomen van een tiental euro’s per maand. (JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier