Duitse website lokt Belgische spaarders met hoge rentes
De Duitse start-up Raisin lonkt naar de Belgische spaarders. Nu de spaarrentes van 0,01 procent het nieuwe normaal lijken te worden in ons land, geeft de website Belgen de kans om geld te parkeren bij partnerbanken in Zuid- en Oost-Europa die hoge rentes aanbieden. Toch is het niet zonder risico’s.
De Duitse start-up Raisin bevestigt in De Standaard dat het plannen heeft om klanten in België te werven. “De komende weken lanceren we eerst ons Engelstalige platform. We hebben ook plannen om in België beschikbaar te worden, maar dat zal wellicht een beetje meer tijd in beslag nemen”, zegt woordvoerster Nadja Hirsch in de krant.
De website werd ruim twee jaar geleden onder de naam SavingGlobal opgericht in Duitsland. Ze heeft een overeenkomst met vijftien banken, van Italië tot Slowakije, waar klanten geld kunnen onderbrengen. Daardoor krijgen de spaarders toegang tot hogere spaarrentes dan in eigen land. Het verschil met de Belgische banken loopt behoorlijk op, nu de rentes op een laag pitje staan.
Bij de meeste grootbanken krijgen de Belgen nog slechts 0,15 procent rente (inclusief getrouwheidspremie). Maar bijvoorbeeld bij Bulgarian American Bank Credit Bank, een van de partners van de Duitse website, bedraagt de rente 1,65 procent als ze hun geld 18 maanden laten staan. Raisin pronkt met maximale tarieven van 2,5 procent voor spaarders die hun geld vijf jaar vastzetten.
Enkele voorwaarden
Doordat Raisin geen bank is, kan het de belemmeringen op de Europese spaarmarkt omzeilen. Het is een platform waar klanten spaardeposito’s bij de partnerbanken kunnen afsluiten. Al schuilt er een addertje onder het gras. Zo moeten klanten minstens 5000 euro voor een jaar vastzetten. Daartegenover staat dat er geen kosten zijn verbonden aan een spaarboekje bij een van de internationale banken.
Raisin benadrukt ook dat alle inlagen beschermd zijn tot 100.000 euro door het Europese depositogarantiefonds. Daarnaast zegt het Duitse bedrijf in de krant dat het de valutarisico’s heeft ingedekt.
Niet zonder risico’s
Al is het wel aangeraden de internationale banken kritisch te vergelijken. Zo was de Portugese bank Novo Banco vorig jaar nog gezakt voor de stresstest van de Europese Centrale Bank. Volgens die test kwam Novo Banco 1,4 miljard euro aan kapitaal tekort.
Voort gaan dergelijke spaartarieven gepaard met risico’s. Het merendeel van de banken hebben een lage rating van grote kredietbeoordelaars als Moody’s en Fitch. Zo krijgt de Bulgaarse Fibank van Fitch een B- rating. Dat staat gelijk aan ‘hoogst speculatief’. Fibank is bovendien een beursgenoteerde bank.
Ook een andere partner van Raisin, het Tsjechische J&T Banka staat niet hoog aangeschreven bij de kredietbeoordelaars. Moody’s heeft de rating voor deze bank in juni 2014 ingetrokken. De laatste rating was BA1, wat neerkomt op ‘speculatief’, meldt de Nederlandse site Z24. Novo Banco kreeg dan weer de rating Caa1, ‘substantieel risico’ van Moody’s. Van de andere partners van de Duitse site zijn er geen ratings
Tenslotte loop je het risico dat je het rente-op-rente-effect misloopt omdat sommige banken de rente niet elk jaar uitbetalen. Zo kan het zijn dat je vijf jaar moet wachten op je spaarobrengsten zonder dat ze zelf hebben gerendeerd.
Deutsche Bank biedt met DB Saving Plan momenteel de hoogste rente in ons land: 1 procent basisrente en 0,50 procent getrouwheidspremie. Daartegenover staat dat je slechts 500 euro per maand kunt sparen.
Op Bankshopper.be kan je Belgische spaarrekeningen vergelijken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier