Duitse bank rekent spaarders negatieve rente aan
Spaarders bij Raiffeisenbank Gmud am Tegernsee moeten vanaf september betalen om hun spaargeld bij de Duitse bank te parkeren.
De Duitse spaarbank rekent vanaf september 0,4 procent rente aan. Raiffeisenbank Gmud am Tegernsee heeft naar eigen zeggen geen ander keus dan de negatieve rentes die zij betaalt aan de Europese Centrale Bank (ECB), door te rekenen aan de klanten. De bank hanteerde voor haar Institutionele klanten en grote bedrijfsklanten al langer een negatieve rente.
Niet de eerste bank
De Duitse bank is niet de eerste bank in Europa die de spaarrente onder nul laat zakken. In november ging de Zwitserse bank Alternative Bank Schweiz (ABS) de Duitse spaarbank al voor. Klanten moeten sindsdien 0,125 procent rente betalen op hun spaardeposito’s.
In de eerste twee maanden na de bekendmaking van de negatieve rente, verlieten 1797 klanten de bank. Al werden er toen 1830 nieuwe rekeningen geopend. Die positieve tendens zette ook de daaropvolgende maanden door. In januari en februari telde de bank 59 meer geopende dan gesloten rekeningen. Al verloor ABS 4 procent van zijn spaardeposito’s, of 50 miljoen euro.
Beleid ECB
Het komt alleszins niet als een verrassing dat almaar meer banken voor hun particuliere klanten een negatieve rente invoeren. De Europese Centrale Bank heeft de depositorente die banken moeten betalen om hun geld te stallen bij de ECB, al meermaals verlaagd. Momenteel betalen de banken 0,4 procent rente als ze hun geld parkeren in Frankfurt.
ECB-voorzitter Mario Draghi en zijn team hopen zo de banken aan te zetten hun geld in de reële economie te pompen. Al lijkt dat beleid zijn doel voorbij te schieten. Het jongste inflatiecijfer voor de EU was amper 0,2 procent, terwijl Draghi mikt op een inflatie van net geen 2 procent. Analisten verwachten dan ook dat de ECB-voorzitter in september een verlenging van het aankoopprogramma van staatsobligaties zal aankondigen. Normaal loopt die in maart 2017 af.
In België
Ook in België klinkt de roep om de spaarrentes onder nul te laten zakken almaar luider. Maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weigert te sleutelen aan de minimumspaarrente. De basisrente mag in ons land niet onder 0,01 procent zakken, en de getrouwheidspremie moet minstens 0,10 procent bedragen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier