Dit is de beste termijnrekening op vijf jaar
Een termijnrekening is een mogelijkheid voor wie zijn geld toch een beetje wil doen renderen. Op zo’n rekening staat het geld voor een vastgelegde tijd vast, maar ze brengt meer op dan een spaarrekening. Er zijn grote verschillen in het aanbod.
Nu de spaartarieven bij de meeste banken flirten met het absolute minimum (0,11 procent), nemen de meeste beleggers wat meer risico. Maar er bestaan ook spaarproducten die een hoger rendement bieden dan de spaarboekjes zonder dat je risico loopt je spaarcenten te verliezen. De termijnrekeningen is er zo een. “Een termijnrekening is een prima instrument voor spaarders. Die geeft een gewaarborgde rente gedurende een vaste periode”, meldt de vergelijkingssite Bankshopper.be.
Internetbanken
Uit een analyse van de site blijkt dat de rentes op termijnrekeningen kunnen oplopen tot meer dan 1 procentpunt. Wie zijn geld voor vijf jaar parkeert bij de onlinebank MeDirect krijgt 1,46 procent nettorente. Daarmee is het de meest lucratieve rekening. DHB Bank en NIBC Direct vervolledigen de top 3 met respectievelijk 1,10 procent netto en 1,06 procent nettorente per jaar.
Wie een termijnrekening opent bij de grootbanken BNP Paribas Fortis, Belfius, KBC en ING, moeten het met minder stellen. Daar brengen de termijnrekeningen op vijf jaar respectievelijk 0,29, 0,37, 0,40 en 0,44 procent netto op. Het spaargeld op een termijnrekening valt, net zoals een spaarrekening onder het depositogarantiestelsel en is dus beschermd tot 100.000 euro per klant per bank.
Wie bij een bank aanklopt voor een termijnrekening, moet er rekening mee houden dat de geafficheerde tarieven brutorendementen zijn. Daar moet nog 27 procent roerende voorheffing vanaf.
In een interview met MoneyTalk.be waarschuwde Isabelle Marchand van Febelfin, de koepelfederatie voor de Belgische financiële sector, dat spaarders er wel rekening mee moeten houden dat ze een verbintenis aangaan met de bank. “De banken vermelden in de voorwaarden welke sancties ze kunnen opleggen wanneer de klanten hun contract vroegtijdig verbreken. Bij sommige banken word je financieel bestraft, bij andere kun je simpelweg je rekening niet stopzetten”, aldus Marchand.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier