Dienstencheques worden Vlaams: wat verandert er?
Vanaf 1 januari 2016 zijn de drie gewesten bevoegd voor dienstencheques. In de praktijk verandert er niet veel. We zetten de belangrijkste elementen op een rij.
Woon je in het Vlaamse gewest – de hoofdverblijfplaats van de gebruiker, zoals geregistreerd in het rijksregister, is daarbij doorslaggevend – dan zal de Vlaamse overheid vanaf 1 januari 2016 de exclusieve bevoegdheid hebben over het beheer van de dienstencheques. Woon je in het Brussels gewest, dan is dit gewest bevoegd.
De uitgifte wan de dienstencheques wordt zowel in het Vlaamse als in het Brusselse gewest toevertrouwd aan Sodexo, die reeds sinds 2008 daarvoor zorgt.
Waarom gebruikt?
Met dienstencheques kan je een erkende onderneming betalen voor het verlenen van uiteenlopende diensten in je onmiddellijke omgeving. Het gaat onder andere om huishoudhulp, hulp bij boodschappen, transport van mensen met een beperkte mobiliteit,… In het Vlaams gewest werden in 2014 71 miljoen dienstencheques in omloop gebracht en deden meer dan 600.000 actieve gebruikers een beroep op het systeem van dienstencheques. In Brussel werden 14,5 miljoen dienstencheques aangekocht in 2014; 98.000 actieve gebruikers doen er een beroep op het systeem.
Gewijzigd rekeningnummer
De bestelling van de dienstencheques zal niet veranderen. Het enige wat wijzigt, is het rekeningnummer waarop gebruikers moeten storten vanaf 1 januari 2016 om hun dienstencheques te bestellen. Woon je in het Vlaamse gewest, dan moet de betaling gebeuren op het rekeningnummer BE41 0017 7246 2610, dat pas actief zal zijn vanaf 1 januari 2016.
Woon je in het Brussels gewest, dan moet je het bedrag van de bestelde cheques betalen op rekeningnummer BE28 0017 7246 3620. Betaal je de dienstencheques via een doorlopende opdracht bij de bank, dan mag je niet vergeten deze opdracht te wijzigen.
Blijven ongewijzigd
De prijs van de dienstencheques blijft ongewijzigd en bedraagt 9 euro per cheque. Er verandert ook niets aan de bestelprocedure. Je moet het juiste bedrag – een veelvoud van 9 euro en een minimum van 90 euro per bestelling – op het nieuwe rekeningnummer storten met vermelding van je gebruikersnummer in de gestructureerde mededeling. Elke gebruiker behoudt trouwens hetzelfde gebruikersnummer.
De Vlaamse overheid heeft trouwens de ambitie om het gebruik van elektronische dienstencheques forst te laten stijgen omdat dit gebruiksvriendelijk, snel en veilig is.
In het Vlaamse gewest krijg je een belastingvermindering van 2,70 euro per dienstencheque voor de eerste 155 dienstencheques. In het Brussel bedraagt de belastingvermindering 1,35 euro per dienstencheque voor de eerste 155 cheques.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier