Deze banken hebben al bepaalde diensten duurder gemaakt

© Belga

Kort nadat BNP Paribas Fortis de dossierkosten voor een woonlening heeft verhoogd, hebben een aantal andere banken ook gesleuteld aan de prijzen van een aantal diensten. Een overzicht.

“De bankdiensten worden onvermijdelijk duurder”, liet de marktleider BNP Paribas Fortis vorige week weten. De banken hebben volgens de CEO Max Jadot geen andere keus dan een ander businessmodel te hanteren. Tot nu konden de financiële instellingen genoeg inkomsten putten uit het verschil tussen de kosten op spaarboekjes en de opbrengsten uit langlopende leningen zoals hypothecaire kredieten. Maar dat verdienmodel staat nu stevig onder druk. En BNP Paribas Fortis is niet de enige bank die daarom sleutelt aan het prijskaartje van bepaalde bankdiensten. Dat schrijft de vergelijkingssite Spaargids.be.

BNP Paribas Fortis

Naast een verhoging van de dossierkosten voor een hypothecaire lening verhoogt BNP Paribas Fortis de tarieven voor wie een nieuwe keuken willen financieren. Wie 12.000 euro wil lenen voor een nieuwe keuken moet voortaan 3,90 procent rente betalen in plaats van 3,70 procent. Goed nieuws is er wel voor wie een nieuwe wagen wil kopen. Een lening van 14.000 euro kost niet langer 1,90 maar 1,75 procent.

Belfius

Ook de staatsbank Belfius, die tijdens de bekendmaking van de halfjaarcijfers had laten weten dat het de kosten niet ging verhogen, heeft het prijskaartje van bepaalde diensten naar boven bijgesteld. Zo moeten klanten die een bankcheque uitschrijven voortaan 6,05 euro betalen. Daarnaast houdt de bank 10 procent van de tegoeden van een slapende rekening af bij het opmaken van de dossier. Belfius gaat maximum 95 euro afhouden.

Hello Bank

Net zoals BNP Paribas Fortis drijft de internetbank Hello Bank de kosten op van een aantal leenformules. Zo stijgen de dossierkosten voor een woonkrediet van 200 naar 350 euro. Daarnaast wordt het tarief voor de financiering van werkzaamheden aan een woning of de tuin bijgesteld van 3,70 naar 3,90 procent. Daartegenover staat wel dat een lening voor andere doeleinden zakt van 8 naar 5,90 procent. (NS)

KBC

Bij KBC betalen de zelfstandigen dan weer het gelag. Vanaf 1 oktober krijgen zij minder rente op hun VAPZ-contracten. Zelfstandigen die een spaarpotje aanleggen voor hun pensioen – het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen – krijgen vanaf volgende maand 0,75 procent rente op hun nieuwe stortingen. Momenteel krijgen zij nog 1,25 procent rente. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content