De ‘step-up’-formule als alternatief voor uw spaargeld: voordelig of niet?
Nu de rente heel laag staat, pakken banken graag uit met zogenaamde step-up-producten. Is dit interessant en hoe ken je het echt rendement?
Wat is een ‘step-up’-product?
Een ‘step-up‘ is een kasbon of een termijnrekening (soms ook een obligatie) met een zgn. opklimmend rendement. De laatste weken pakten diverse bank uit met dergelijke producten. Je krijgt dan momenteel bijvoorbeeld de eerste 2 jaar 0,75% bruto , de volgende 2 jaar 1% en het vijfde jaar 1,25%. Je rente stijgt dus elke jaar of elke 2 jaar met een trapje, daar waar je bij een klassieke termijnrekening een vast percentage krijgt voor de hele periode.
Optisch gezien aantrekkelijker
Banken bieden dit aan omdat de rentevoeten vandaag heel laag zijn en om de klanten toch een ‘optisch gezien’ hogere rentevoet te kunnen bieden. Spaarders en beleggers voelen zich beter bij een stijgende rentevoet. Dat is blijkbaar een louter psychologisch gegeven. Vandaar dat je het omgekeerde weinig vindt, zijnde een product met een hogere rentevoet in het eerste jaar om daarna een lagere te bieden (step-downformule).
Is het een goede belegging?
Wie wil weten of de voorgestelde step-upformule van zijn bankier interessant is, moet als volgt te werk gaan. In eerste instantie moet je je niet blindstaren op de opklimmende rente, maar gewoon nagaan wat het “gemiddeld rendement” is. Op de infofiche van deze belegging vind je die onder de vermelding van het ‘bruto actuarieel rendement’. Dat is wat je gemiddeld per jaar gekregen zal hebben voor deze belegging vóór de aftrek van 27% roerende voorheffing. Dit percentage moet je dan vergelijken met wat je krijgt op een gewone termijnrekening met dezelfde looptijd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier