De eerste stappen richting een cashloze maatschappij zijn genomen
Cashgeld blijft populair in ons land. Een recent onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) toont aan dat maar liefst 54 procent van de betalingen in ons land in contanten gebeuren. Al hebben we toch al enkele stappen richting een cashloze maatschappij genomen.
Uit het onderzoek van de ECB blijkt dat cashbetalingen voornamelijk populair zijn in de Zuid-Europese landen. In Griekenland gebeurt 95 procent van de betalingen in contant geld. In Roemenië is dat 93 procent en in Italië 86 procent. Met 54 procent hoort ons land bij de middenmoot. In een interview met het VTM Nieuws haalt fiscalist Michel Maus enkele redenen aan waarom de Belgen massaal blijven betalen met cashgeld. “Om te beginnen hebben wij in 2008 de bankencrisis gehad. Daardoor hebben de mensen hun vertrouwen in de banken verloren. En tot op vandaag is dat vertrouwen nog niet volledig hersteld”, verduidelijkt hij. Daarnaast haalt hij de problematiek van het zwart geld aan. “België blijft een land met een relatief grote zwarte economie. En in zo’n omgeving is het vanzelfsprekend dat veel betalingen nog in cash gebeuren.”
Luc Van Hove, professor economie aan de VUB hekelt dan weer het gebrek aan gebruiksvriendelijke systemen. In een interview met het VTM Nieuws maakt hij de vergelijking met Nederland. “Het aantal betalingen met de bankkaart ligt veel hoger bij onze noorderburen. Dat komt omdat ze daar meer gebruiksvriendelijke systemen hebben uitgewerkt om te betalen met de smartphone. Zo hoef je daar veel minder QR-codes te scannen. Het volstaat meestal al om je smartphone gewoon op de toonbank te leggen”, zegt hij.
Betalen met smartphone
Al zijn we hier in België aan een inhaalmanoeuvre bezig. Zo heeft BNP Paribas Fortis in samenwerking met Google onlangs Android Pay gelanceerd. In een eerste fase – die op 7 maart van start is gegaan – kunnen 250.000 Android-gebruikers met een kredietkaart van BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello Bank met hun mobiele telefoon contactloos betalingen uitvoeren. Bedoeling is dat tegen eind mei 750.000 klanten met een debetkaart ook gebruik kunnen maken van de mobiele dienst. Later volgt KBC. Belfius heeft deze maand dan weer het zogeheten tap&pay-systeem gelanceerd. Momenteel kunnen 5.000 android-gebruikers bij de grootbank betalingen uitvoeren door hun smartphone tegen een terminaal te houden.
Voorts zitten de elektronische betalingen, ondanks de populariteit van cashgeld en de concurrentie van de smartphone, in de lift. Zo sneuvelde op 23 december 2016 het record van elektronische betalingen per dag. Er werden toen 8.422.798 transacties uitgevoerd, een stijging met meer dan 10 procent tegenover 23 december 2015, leren cijfers van Wordline.
Ook bij KeyWare, het nummer twee in de sector van elektronische betalingen in ons land, zien ze dat de Belgen steeds vaker naar hun bankkaart grijpen. Cijfers van het bedrijf leren dat het aantal elektronische transacties per terminal de afgelopen vier jaar met 31 procent is gestegen. “Toch hebben we in België nog niet het toppunt van elektronisch betalen bereikt”, zei Stéphane Vandervelde, de CEO van Keyware in een eerder interview met MoneyTalk. “We hebben nog een lange weg af te leggen.”
Eerste stappen richting cashloze maatschappij
Een cashloze maatschappij zal weliswaar nog niet voor morgen zijn. Toch zijn er al enkele voorzichtige stappen in die richting genomen. Zo stopt de Europese Centrale Bank volgend jaar met de productie en de uitgifte van het bankbiljet van 500 euro. Volgens de ECB is dat het minst gebruikte briefje in de Europese Unie. Daarenboven zijn de bankiers ervan overtuigd dat dat biljet voornamelijk in trek is bij terroristen en fraudeurs. De centrale bank raakt niet aan de briefjes van 100 en 200 euro. Integendeel die worden in 2019 vernieuwd, net zoals het nieuwe briefje van 50 euro dat deze week in omloop werd gebracht.
Wie enkel met cashgeld wil betalen, botst vroeg of laat toch op enkele grenzen. Zo is het sinds 2014 verboden om in ons land bedragen boven 3.000 euro in contanten te betalen. Die limiet is er gekomen om fraude tegen te gaan.
Voorts is het onmogelijk om online te winkelen zonder een bankkaart of een smartphone bij de hand te hebben. En cijfers van Becommerce tonen net aan dat we steeds vaker spullen online kopen. Zo zijn onze online uitgaven in 2016 met 10 procent gestegen in vergelijking met 2015.
Ook voor de handelaren is het het afgelopen jaar veel goedkoper geworden om elektronische betalingen te aanvaarden. Sinds juni 2016 zijn betalingen tot 5 euro 60 procent goedkoper geworden en die tussen 5 en 10 euro 30 procent goedkoper. Het is met andere woorden slechts een kwestie van tijd vooraleer cash geld de duimen moet leggen voor de bankkaart en de smartphone.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier