Daar is de 0 procent spaarrente weer
BNP Paribas Fortis en Fintro verlagen de rente op een spaarboekje voor particulieren naar 0 procent. Daarmee duiken de banken onder het verplichte minimum van 0,11 procent. Toch overtreden ze de wet niet.
Fintro, een dochter van BNP Paribas Fortis, verlaagt als eerste bank in België de rente op een spaarboekje voor particulieren tot 0 procent. Voorheen kregen de spaarders nog 0,01 procent basisrente, 0,10 procent getrouwheidspremie en 0,10 procent aangroeipremie. Die laatste premie kregen de klanten gedurende de eerste zes maanden na de eerste storting op het spaarboekje. Ze hadden enkel recht op een aangroeipremie als die storting heel die periode op de rekening blijft staan.
Beide premies worden nu samen met de basisrente rente herleid tot 0 procent, terwijl de wet banken nochtans verplicht minstens 0,01 basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie te geven. BNP Paribas Fortis verwijst als reden naar de “aanhoudende daling van de marktrentevoeten”.
BNP Paribas Fortis heeft naast Blue Plus van Fintro nog een tweede niet-gereglementeerde spaarrekening: de Growth Deposit Account. Ook voor deze spaarformule bedraagt de rente voortaan 0 procent.
Niet gereglementeerd
We gaan onderzoeken hoe we de 0,11 procent minimumrente voor elke spaarder kunnen garanderen, desnoods via ingrepen in de wetgeving
Toch doen Fintro en BNP Paribas Fortis niets onwettelijks. In tegenstelling tot het merendeel van de spaarboekjes is de Blue Plus-rekening een niet-gereglementeerde spaarformule. Daardoor ontsnappen de banken aan een aantal wettelijke verplichtingen, waaronder de minimumrente. Daarnaast genieten de spaarders niet van een vrijstelling van roerende voorheffing. Zij moeten 27 procent (binnenkort 30%) roerende voorheffing betalen zodra hun spaargeld ook maar 1 cent rente oplevert. Eigenaars van een gereglementeerde spaarboekje genieten van een fiscaal voordeel op de eerste 1880 euro intresten. Alles daarboven wordt belast tegen 15 procent.
Volgens BNP Paribas Fortis heeft minder dan 0,1 procent van zijn klanten een niet-gereglementeerde spaarrekening in portefeuille.
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt liet aan onze redactie weten dat hij onderzoekt hoe hij de 0,11 procent minimumrente voor elke spaarder kan garanderen. “Desnoods doen we dat via ingrepen in de wetgeving”, aldus de minister. Hij benadrukt dat hij begrip heeft voor de situatie van de banken, maar dat de positie van de spaarders even belangrijk is voor hem.
Toch nog rente
De niet-gereglementeerde spaarboekjes lagen eerder al onder vuur. Op 23 oktober vormde KBC zijn gereglementeerde spaarrekeningen voor professionelen ‘Pro’ en ‘Plus’ om tot niet-gereglementeerde spaarboekjes. Daardoor kon de bank ontsnappen aan de wettelijke minimumrente van 0,11 procent.
De bankenfederatie Febelfin liet toen weten dat de kans bijzonder klein is dat de banken hetzelfde zouden doen voor particuliere klanten. Volgens de federatie is de concurrentie tussen de banken veel te groot om de rente tot 0 te laten zakken. Het is dan ook heel onwaarschijnlijk dat andere banken in de voetsporen van Fintro treden.
Andere niet-gereglementeerde spaarboekjes op de Belgische markt bieden trouwens meer dan 0 procent rente. De hoogste vergoeding biedt de ME3-rekening van de internetbank MeDirect, met 1 procent basisrente, zonder getrouwheidspremie.
Negatieve rente in het buitenland
In het buitenland gaan de banken nog een stapje verder. Zo verlaagde de Duitse spaarbank Raiffeisenbank Gmud am Tegernsee in september de rente naar -0,4 procent. In november 2015 ging de Zwitserse bank Alternative Bank Schweiz(ABS) de Duitse spaarbank al voor. Klanten moeten sindsdien 0,125 procent rente betalen op hun spaardeposito’s.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier