Britse pond krijgt klappen: wie kan ervan profiteren?
Het Brits pond was in de vroege handelsuren in Azië het slachtoffer van een flashcrash. Het pond kreeg de afgelopen dagen ook al rake klappen, nadat de Britse premier Theresa May haar plan voor de brexit uit de doeken deed. Wie zijn de winnaars en de verliezers?
Mysterie op de Aziatische beurzen. Deze morgen ging het Britse pond snoeihard onderuit. Op het dieptepunt verloor de munt meer dan 6 procent tegenover de Amerikaanse dollar. De Britse munt daalde tot het laagste niveau in 31 jaar, om nadien bijna even snel weer te herstellen tot een niveau van 1,24 dollar per pond.
Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de crash is. Sommige experts, onder wie Ivan Van de Cloot, vermoeden dat het om een probleem met algoritmes gaat. Anderen denken aan een menselijke fout.
Digitalisering=vervangen van menselijke intelligentie door artificiële intelligentie. Flashcrash zoals vandaag op pond illustreert limieten pic.twitter.com/w1LZ9SVriV
— Ivan Van de Cloot (@IvanVandeCloot) 7 oktober 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De munt staat al sinds het brexit-referendum onder druk. Het Britse pond kreeg deze week opnieuw een mokerslag nadat de Britse premier Theresa May zondag haar brexit-strategie aankondigde. Ze wil uiterlijk in maart 2017 artikel 50, de procedure die nodig is om uit de Europese Unie te stappen, starten. Ook tegenover de euro staat het pond slapjes. Beleggers betalen momenteel ongeveer 1,1 euro per pond en dat is meer dan 15 procent minder dan voor het brexit-referendum.
De winnaars en de verliezers
De Britten gaan gebukt onder de zwakkere munt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde eerder deze week dat een verzwakking van het pond de koopkracht van de Britten schaadt. Zij moeten meer geld op tafel leggen om producten te kopen, die uit het buitenland worden ingevoerd.
Het is ook slecht nieuws is voor bedrijven die naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. Doordat de euro aan kracht wint, tegenover het Britse pond, worden hun producten veel duurder op het eiland. En zullen ze wellicht minder producten in het VK verkopen.
Britse bedrijven kunnen dan weer profiteren van de waardedaling van het pond. Die ondernemingen kunnen nu hun goedkopere producten gemakkelijker aan de man brengen in onze contreien en elders in de wereld.
Het zwakke pond is ook goed nieuws voor de toeristen. Het wordt veel goedkoper om te gaan shoppen in Londen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier