Brexit kan financiële opdoffer zijn voor Belgische gezinnen en studenten in het buitenland
Als de Britten op 23 juni beslissen uit de Europese Unie te stappen, is de kans groot dat de Belgische gezinnen met kinderen of studenten in het buitenland daar de dupe van zijn.
Het gevaar van een brexit houdt de Europese Unie in een wurggreep. Economen berekenen de mogelijke consequenties van een Britse uitstap, terwijl Europese politici er alles aan doen om Groot-Brittannië in de Europese Unie te houden. De Nederlandse jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken, Sjoukje van Oosterhout en Tibbe van den Nieuwenhuijzen, vrezen dan weer dat studenten de grote slachtoffers worden. Dat zeggen ze op Volkskrant.nl.
Toegang Europese jongerenprogramma’s
Miljoenen Britse studenten zouden niet langer toegang krijgen tot Europese jongerenprogramma’s, zoals Erasmus. Een stage of een opleiding in een ander Europees land zou dan voor veel Britse studenten niet langer een optie zijn. Volgens de jongerenvertegenwoordigers heeft een studie aangetoond dat deelname aan zo’n programma de kans op langdurige werkloosheid met 50 procent vermindert.
Maar ook voor jongeren uit België zou het veel moeilijker worden om te studeren in bijvoorbeeld Liverpool of Londen. Zonder de hulp van een jongerenprogramma kunnen de kosten van een opleiding of stage in het buitenland stevig oplopen. Groot-Brittannië is het op drie na populairste Europese land voor Belgen die een opleiding in het buitenland volgen.
Kind opvoeden in het buitenland
Het akkoord dat de Britse premier David Cameron sloot met de Europese Unie kan eigenaardig genoeg ook slecht nieuws zijn voor Belgische gezinnen die hun kind in het buitenland opvoeden. Groot-Brittannië mag zijn kinderbijslag verlagen voor Britse gezinnen die leven in een land met een lagere levensstandaard en dus minder kosten hebben. Andere landen mogen dat ook doen, en N-VA speelt met het idee. “Ons land kan dit onmiddellijk invoeren voor nieuwe aanvragen. Vanaf 2020 kan het ook voor alle bestaande kinderbijslaguitkeringen”, liet N-VA-ondervoorzitter en Europees parlementslid Sander Loones al weten.
Al zal zo’n een maatregel, volgens het Federaal Agentschap voor Kinderbijslag, de staatskas niet stevig spijzen. Slechts 2 procent van de Belgische kinderen wordt in het buitenland opgevoed, meldt De Tijd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier