BNP Paribas Fortis: ‘Duurdere bankdiensten zijn overmijdelijk’
Zolang de banken het mes niet mogen zetten in de spaarrente hebben ze volgens Max Jadot, de CEO van BNP Paribas Fortis geen andere keus dan de kosten van de bankdiensten te verhogen.
Tijdens een conference call hekelde Jadot de wettelijke minimumrente die banken moeten geven aan de spaarders. Wie een spaarrekening opent in ons land moet minstens 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie krijgen. De CEO benadrukt dat het voor de financiële instellingen onmogelijk is geworden om winst te halen uit het verschil tussen hun renteopbrengsten uit kredieten en hun rentekosten.
Volgens Jadot hebben de banken dan ook geen ander keus dan te sleutelen aan de tarieven van de bankdiensten. Zo liet BNP Paribas Fortis vorige week al weten dat het vanaf 1 september de dossierkosten gaat verhogen voor mensen die een woonlening willen afsluiten of herfinancieren. Nieuwe klanten betalen dan 500 euro in plaats van 350 euro. Voor klanten die hun lening willen laten herzien, verdubbelt het prijskaartje zelfs tot 700 euro. “Dat is onvermijdelijk klinkt”, klinkt het bij Jadot. Eerder dit jaar verhoogden en verdubbelden andere banken eveneens de dossierkosten voor hypotheekleningen.
Banken in moeilijkheden
We pleiten niet voor negatieve spaarrentes voor particulieren, maar we zien nog maneuvreerruimte”
De CEO verwacht dat de grootste problemen zich vanaf volgend jaar gaan manifesteren. “De lage rente zal vanaf 2017 deze bank en ook de andere banken pijn doen. Het wordt extreem ingewikkeld, want het gaat toch om grote bedragen”, klinkt het. “We pleiten niet voor negatieve spaarrentes voor particulieren, maar we zien nog maneuvreerruimte.”
BNP Paribas Fortis is bovendien niet de eerste bank die waarschuwt voor de gevolgen van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Daarom heeft de sectorfederatie Febelfin aan de regering gevraagd om rond te tafel te gaan zitten. In een interview met Het Laatste Nieuws liet Febelfin-topman Michel Vermaerke weten dat hij met minister van Financiën, Johan Van Overtveldt in gesprek wil gaan over de minimumrente en de fiscale druk op de banken.
De oproep van Febelfin valt niet bij alle partijen in goede aarde. Zo heeft kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) al zijn ongenoegen geuit over “het onbeschofte voorstel van de banken.” “Vermaerke durft het niet met zoveel woorden zeggen, maar hij laat duidelijk verstaan dat hij in achterkamertjes met minister Vanovertveldt afspraken zal maken om de mimimumrente van 0,11 procent op het spaarboekje los te laten”, aldus het kamerlid.
Renteverlagingen
De emoties op de spaarmarkt laaiden vorig week weer hoog op toen enkele klanten van KBC lieten weten dat de grootbank een manier had gevonden om de grens van 0,11 procent te omzeilen. De bank had enkele spaarformules voor professionele klanten omgedoopt tot niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Daardoor ontsnapt KBC aan de verplichting om haar klanten 0,11 procent rente uit te betalen.
Jadot kreeg tijdens de conference call ook de vraag voorgeschoteld of zijn bank zoals KBC een nulrente wil invoeren voor de spaarboekjes van bedrijven Er is hierover nog geen beslissing genomen, maar de banken gaan met de lage rentes wel op zoek naar inkomsten, luidde het. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier