Beter af met niet-gereglementeerde spaarrekeningen?
Momenteel zijn er een aantal interessante niet-gereglementeerde spaarrekeningen op de markt. Maar wat is juist het verschil met gereglementeerde? Waarom doet een bank dat en geldt dan ook nog de waarborg van 100.000 euro?
Wat brengt het op?
Wie zijn geld momenteel op een klassieke spaarrekeningen parkeert, krijgt daar nauwelijks nog interest op. Er zijn wel nog een aantal internetspaarrekeningen waar je ongeveer 0,5 procent krijgt als je het geld een jaar laat staan.
Opvallend is wel dat wie naar de beste rendementen zoekt, terechtkomt bij de zogenaamde “niet-gereglementeerde spaarrekening”. Deze geven momenteel immers een nettovergoeding van 0,8 procent ( MoneYou, NIBC Direct) of zelfs 1 procent (bij MeDirect). Er is dus geen getrouwheidspremie, maar bij MeDirect is wel een opzeg van 3 maand vereist bij opnamen van geld.
Waarom niet-gereglementeerd?
Meer dan 90 procent van de spaarrekeningen in België zijn “gereglementeerd”. Concreet houdt dit in dat ze voldoen aan een aantal wettelijk voorwaarden. Zo moet de rekening verplicht een basisrente én een getrouwheidspremie aanbieden.
De getrouwheidspremie moet daarnaast minimum een vierde bedragen van de aangeboden basisrente, enz. Een belangrijk voordeel van een gereglementeerde spaarrekening is dat je tot 1.880 euro interesten per persoon geen roerende voorheffing moet betalen. Daarboven betaalt je een roerende voorheffing van 15 procent.
De niet-gereglementeerde spaarrekeningen voldoen niet aan deze voorwaarden. De bankier hoeft hier dus geen rekening te houden met allerlei wettelijke regeltjes. Het belangrijkste nadeel van deze spaarrekeningen is dat er geen vrijstelling is tot 1.880 euro en dat de interest dus vanaf de eerste euro onderworpen wordt aan een roerende voorheffing van 27 procent! Maar in de praktijk is dat niet echt een nadeel voor de spaarder, aangezien hij netto toch nog altijd meer krijgt.
100.000 euro waarborg?
We merken in de praktijk dat dat de term niet-gereglementeerde spaarrekeningen spaarders kan afschrikken. Daar is nochtans geen reden voor. Want net als bij anders gewone spaarrekeningen valt ook dit type van spaarrekening onder het depositogarantiesysteem, dat 100 000 euro “per persoon” en “per bank” bedraagt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier