Belgische gezinnen zijn de rijkste van Europa
In vergelijking met andere Europese gezinnen zijn de Belgische gezinnen het best bestand tegen een financiële tegenslag. Dat leert een studie van ING over de financiële toestand van de Belgische huishoudens.
Uit het onderzoek van ING, waarover De Standaard bericht, blijkt dat de Belgische huishoudens over tweemaal hun jaarlijks beschikbaar inkomen beschikken wanneer het geld van de spaarrekeningen en de beleggingsportefeuilles wordt opgeteld. Daarmee is België de primus van de Europese klas. Een Europees huishouden beschikt over gemiddeld anderhalf keer zijn jaarinkomen. “De Belgen zijn dus het best bestand tegen financiële tegenslag”, benadrukt ING.
Het werkelijke vermogen
De Nederlandse bank heeft ook het vermogen van de gezinnen dat onder meer in vastgoed en pensioenfondsen zit tegen het licht gehouden. Als we die gegevens bij de voorgaande cijfers optellen, beschikt een doorsnee Belgisch gezin over acht keer zijn jaarinkomen. Ondanks het sterke resultaat moeten we hier wel twee plaatsen afstaan aan Nederland en Spanje. Nederland hanteert een ander pensioenstelsel waardoor de inwoners meer geld opzijzetten dan in België. En in Spanje liggen vastgoedprijzen gevoelig hoger in verhouding met de lonen.
Maar als we een compleet beeld willen schetsen over het werkelijke vermogen van een gezin, moeten we ook rekening houden met de schulden. Zo hebben veel huishoudens bijvoorbeeld een of meerdere leningen lopen. Ook hier scoort België uitermate goed. Samen met Spanje behoren we, na aftrek van de schulden, tot de rijkste huishoudens van Europa. In beide landen bedraagt het netto vermogen zo’n zeven keer het beschikbare inkomen.
Absolute inkomen
Als we kijken naar het absolute inkomen van de Belgen, dan leren we dat een gemiddeld Belgisch huishouden 450.000 euro in handen heeft. Dat is 100.000 euro meer dan onze noorderburen, die de twee plaats inpalmen. Een gemiddeld Europees huishouden bezit 255.000 euro.
Voorts blijkt dat de nettorijkdom van het gemiddelde Belgische gezin sinds 2007 met 18 procent is gestegen. Die toename is te danken aan de gestage aangroei van het onroerende vermogen en de snelle inhaalbeweging van het financiële vermogen. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier