‘Belgen hebben minder gespaard in 2015’

© REUTERS

BNP Paribas Fortis telde eind vorig jaar 60,43 miljard euro op haar spaarboekjes. Dat is 1,2 miljard euro minder dan er een jaar eerder op stond. BNP Paribas Fortis is marktleider voor de spaarboekjes in België.

BNP Paribas Fortis stelt vast dat haar klanten in 2015 niet meer zo vlot geld op hun spaarboekje hebben geparkeerd. “We zien een duidelijke stijging op de zichtrekeningen”, zegt woordvoerster Hilde Junius. Dat is niet zo verwonderlijk, want de rente op de klassieke spaarboekjes is miniem geworden. Daarnaast gaven mensen hun geld ook uit, bijvoorbeeld aan renovaties. Anderen zetten de stap naar beleggingen, in de hoop dat die meer zullen opbrengen.

Ingehaald door de inflatie

De Nationale Bank zag in juni nog een recordbedrag van 262,94 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen staan. Daarna ging het echter bergaf. Het laatste cijfer dateert van oktober: toen stond er nog 261,25 op de gereglementeerde spaarrekeningen. De rentes op de meeste spaarrekeningen zijn nog verder gedaald dit jaar. De klassieke boekjes geven maar 0,2 procent rente meer en worden dus ingehaald door de inflatie, die ondertussen al 1,5 procent bedraagt.

Van de andere grootbanken heeft enkel KBC/CBC al cijfers bekendgemaakt. Die bank noteert een stijging van 2,43 miljard euro: van 37,18 miljard euro naar 39,61 miljard euro. KBC wijst op het succes van Start2Save en Start2Save4, spaarrekeningen die meer opbrengen maar een maandelijkse stortingslimiet hebben. Ook KBC ziet de appetijt voor (gespreid) beleggen toenemen, ook bij kleinere spaarders.

ING zag dan weer net als BNP Paribas Fortis de spaartegoeden afnemen. Netto vloeide 550 miljoen euro weg, om eind 2015 nog 31,15 miljard spaargeld over te houden. “De lage intrestvoeten vergroten de aantrekkingskracht van beleggingsproducten, waarvoor we dan ook een toegenomen interesse zien”, zegt de bank. ING verwacht dat spaarders een deel van hun spaargeld zullen omzetten in beleggingen om rendement te genereren.

Kleinere banken populairder

Bij verschillende kleinere spelers dikte het spaargeld aan. Argenta had eind vorig jaar 21,7 miljard euro spaargeld (+700 miljoen euro) op de boekjes staan, AXA Bank zag er 400 miljoen euro bijkomen tot 12,23 miljard euro, Crelan noteerde een lichte groei van 15 miljoen tot 10,80 miljard euro en internetbank Rabobank.be groeide met 30 miljoen euro naar 8,32 miljard euro. (BIN, ECO, HED, WDM, nl)

De vergelijkingsite Bankshopper.be toonde eerder al aan dat het nog steeds de moeite loont om spaarboekjes met elkaar te vergelijken. Uit een vergelijkende studie van de site blijkt dat de beste spaarformule ruim acht keer meer opbrengt dan de slechtste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content