Belgen en Nederlanders gaan samenwerken tegen kilometerfraude
België en Nederland gaan gegevens uitwisselen over de kilometerstanden van tweedehandswagens. Dat betekent dat wie zijn auto koopt in Nederland, binnenkort ook de historiek van de kilometerstand zal kunnen controleren. Dat moet fraude met de teller uit de wereld helpen.
In ons land is kilometerfraude nagenoeg uitgeroeid dankzij de Car-Pass, een document dat de verkoper verplicht moet bezorgen aan de koper en dat de kilometerhistoriek van een voertuig betrouwbaar weergeeft. Dat blijkt althans uit een studie in opdracht van de vzw Car-Pass. Het systeem viert dit jaar zijn tiende verjaardag. “Zowel consumenten als stakeholders geven bovendien unaniem aan dat zij meer vertrouwen hebben gekregen in de tweedehandsmarkt sinds de invoering van het Car-Pass certificaat”, klinkt het in een persbericht.
Voorts benadrukt de vzw dat de concurrentie nu op een eerlijke manier verloopt. Prijzen op de binnenlandse markt reflecteren dankzij Car-Pass beter de werkelijke waardevan de wagen. “Deze trend komt tot stand dankzij het feit dat verkopers geen artificiële prijsverhogingen meer doorrekenen op basis van een gemanipuleerde tellerstand, en consumenten geen risicopremie meer hoeven te voorzien bij aankoop van een wagen”, verduidelijkt Car-Pass.
Nederlandse wagens
Maar wie zijn tweedehandsauto buiten de landsgrenzen koopt, kan de juistheid van de kilometerstand nog niet controleren. Nochtans wisselen jaarlijks zowat 45.000 auto’s van eigenaar tussen België en Nederland. Tienduizend auto’s komen elk jaar uit Nederland naar België, 33.000 maken de omgekeerde reis.
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters kondigt nu aan dat ook van die wagens de kilometerstanden perfect traceerbaar zullen worden. Het uitwisselingssysteem zou nog dit jaar operationeel moeten zijn. Beide landen tonen zich bovendien voorstander van een controlesysteem op Europees niveau. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier