Belg zet per kind elke maand 72 euro opzij
De Belg spaart gemiddeld 72 euro per kind per maand. De Vlaming wil zijn kind helpen om later een huis te kopen, terwijl de Waal de toekomstige studies hoog in het vaandel draagt.
Uit het onderzoek dat Keytrade Bank liet uitvoeren door het onafhankelijke onderzoeksbureau iVOX blijkt dat negen op de tien Belgen hun kinderen een financieel duwtje in de rug willen geven bij het volwassen worden. Een derde van de ondervraagden vindt financiële steun aan de kinderen “een topprioriteit” is.
Mannen sparen meer dan vrouwen
Niet iedereen slaagt er in om geld te sparen voor zijn kinderen. 20,2 procent van de Belgen kan helemaal niets sparen. Dat percentage ligt hoger in Wallonië (27,2%) dan in Vlaanderen (15,5%). Vrouwen (24,8%) slagen er minder vaak in om voor het nageslacht een appeltje voor de dorst achter de hand te houden dan mannen (15,6%). Bovendien leggen mannen (72,9 euro) meer geld opzij dan vrouwen (58 euro).
Hoe meer iemand verdient, hoe meer hij spaart voor zijn kind. Gezinnen met een gezamenlijk netto inkomen van minder dan 2.500 euro sparen gemiddeld 48,5 euro per kind. Bij een inkomen tussen de 2.500 euro en 4.000 euro stijgt dat tot 64 euro. Bij een inkomen van meer dan 4.000 euro loopt het bedrag per kind op tot 78,8 euro.
Sparen vanaf de geboorte
65,7 procent start al vanaf de geboorte of vroeger met sparen. Een op de vijf Belgen hoopt dat hij op het einde van de rit 10.000 euro bijeengespaard zal hebben voor zijn kind. Een op de vier heeft een bedrag tussen 10.000 en 25.000 euro voor ogen. Een derde van de ouders heeft geen specifiek bedrag in gedachten.
“Dat zijn zéér ambitieuze doelstellingen, die voor de meeste mensen onhaalbaar zijn. Zeker wanneer we de huidige – historisch lage – rentestanden in het achterhoofd houden”, zegt zegt Olivier Debehogne, Sales & Marketing director van Keytrade Bank. Hij raadt de spaarders aan om te kijken naar investeringsproducten die op lange termijn meer perspectief bieden. “Een gebrek aan kennis en vertrouwen belet de Belg om te beleggen.”
Kinderen moeten met minder tevreden zijn dan de ouders
70 procent van de Belgen denkt dat de volgende generaties het financieel minder goed zullen hebben dan de vorige. Financiële steun van de ouders is daarom extra welkom. Maar die lijkt minder hoog te zijn dan bij vorige generaties.
“Dat verschil kan te wijten zijn aan de stijging van de waarde van de grond of het huis dat de babyboomers cadeau kregen,” verduidelijkt Debehogne. “Maar we kunnen wel duidelijk zien dat de tijd dat mensen grote bedragen meekregen aan het begin van hun volwassenheid achter ons ligt.”
Huis prioriteit van Vlaming
De Vlaming zit duidelijk met een baksteen in de maag. Meer dan de helft van de Vlamingen (52,2%) wil met het bijeengespaarde geld zijn kinderen later helpen om een huis te kopen.
Bij de Walen staan de studies hoog aangeschreven. 38.8 procent wil met het geld de studies van zijn kinderen financieren.
Drie keer meer Walen (10,2%) dan Vlamingen (3,5%) zijn bovendien bereid om hun kinderen later dat extra financieel duwtje in de rug te geven als ze een eigen zaak uit de grond willen stampen.
“Het stemt mij te tevreden om te zien dat er toch heel wat ouders zijn die ondernemerschap hoog in het vaandel dragen,” zegt Debehogne. “Een eigen zaak oprichten blijft natuurlijk de beste manier om waarde te creëren, niet alleen voor jezelf en je gezin, maar voor de hele maatschappij.” (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier