Belg verdiende gemiddeld 3.300 euro bruto per maand in 2013
In 2013 verdiende een Belg die voltijds werkt gemiddeld 3.300 euro bruto per maand. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.
Wie in Brussel werkt heeft een streepje voor op de rest: de lonen liggen er zestien procent hoger dan gemiddeld.
Hoogste lonen voor directeurs
Achter het gemiddeld brutoloon van 3.300 euro gaan heel wat andere cijfers schuil. Tien procent van de werknemers verdient minder dan 2.049 euro bruto, terwijl tien procent meer dan 5.038 euro per maand verdient.
De meeste werknemers (50 procent) verdienen een bruto maandloon ergens tussen de 2.000 en 3.000 bruto per maand. De mediaan ligt op 2.854 euro bruto per maand: de helft van de werknemers verdient minder, de helft verdient meer.
Wie wat verdient hangt van veel factoren af. Het uitgeoefende beroep beïnvloedt in grote mate hoeveel in het loonzakje zit: de hoogste lonen zijn voor directeurs van grote ondernemingen (gemiddeld 9.018 euro), de laagste lonen zijn voor kelners en barmannen (2.129 euro).
Voorts in de top tien van best betaalde beroepen: managers, kaderleden, ingenieurs en natuur- en scheikundigen. In de top tien van slechts betaalde beroepen staan onder meer kappers, schoonmakers, kassiers en winkelverkopers.
Leeftijdsverschil
Als wordt gekeken naar welke sector het best verdient dan is dat de petrochemie, met een gemiddeld bruto maandloon van 5.039 euro, of 53 procent boven het nationale gemiddelde. Ook de sector van consultancy scoort goed, net als de ICT-branche en de farmasector. Sectoren met lage lonen zijn onder meer de horeca (28 procent onder het gemiddelde), verblijfstoerisme of de afvalsector.
Ook de leeftijd draagt bij tot de loonvorming, vooral bij bedienden. Bedienden van 60 jaar of ouder verdienen driemaal zoveel als hun collega’s die nog geen twintig zijn. Bij arbeiders verdienen de 60-plussers een derde meer dan hun jongste collega’s.
Diploma
De cijfers tonen dat pendelen naar Brussel loont: de lonen liggen er 16 procent hoger dan het gemiddelde. Ook in Waals- en Vlaams-Brabant liggen de lonen hoger. In het arrondissement Dinant liggen de lonen het laagste: 23 procent onder het gemiddelde. Ook in de arrondissementen Veurne en Marche-en-Famenne liggen de lonen lager.
Tenslotte spelen ook de studies mee: houders van een master-diploma verdienen 56 procent meer dan het gemiddelde, bachelors acht procent. Wie een diploma van lager secundair voorlegt, verdient 20 procent minder dan de gemiddelde Belg.
(Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier