Belg blijft koppig verder sparen
De Belg blijft koppig geld parkeren op spaarrekeningen. De stijging van de totale tegoeden staat op het conto van de grootbanken.
Bankiers slagen er ondanks de lage rentevergoedingen niet in de populariteit van spaarboekjes af te remmen. In de afgelopen zes maanden konden adviseurs bij kleinere banken het tij blijkbaar vlotter keren. Daar is door het succes van beleggingsfondsen het bedrag op de boekjes lichtjes gedaald. Dat schrijft De Tijd.
Niet-gereglementeerde spaarrekeningen
AXA zegt dat de 200 miljoen euro minder op spaarrekeningen gecompenseerd wordt door ruim 300 miljoen euro extra in fondsen. Ook Belfius merkt meer appetijt voor producten met hogere rendementen. “De trend naar beleggingen in vastgoedvennootschappen met een hoog dividendrendement, gestructureerde producten en beleggingsverzekeringen zet door”, luidt het. Vermogende klanten kunnen sinds kort terecht bij Belfius Immo om hun geld in nieuwbouwappartementen te steken. Bij Belfius gingen de spaartegoeden wel nog omhoog.
Cijfers van BNP Paribas Fortis leren dat er uitgezuiverd 3,8 miljard euro minder op gereglementeerde spaarrekeningen staat bij de grootbank. Maar als we rekening houden met de voormalige gereglementeerde spaarboekjes van de bedrijven was er een stijging van 1,2 miljard euro. De bank heeft, net zoals KBC, die spaarboekjes getransformeerd tot niet-gereglementeerde spaarboekjes om zo de rente onder de grens van 0,11 procent te laten zakken.
Minder koopkracht
In België ligt de inflatie vele malen hoger dan de spaarrente. Daardoor kunnen spaarders jaar na jaar minder kopen voor hun geld. In juni was 1 euro 1,6 procent minder waard dan een jaar geleden. Om de ontwaarding van hun geld voor te blijven, zijn spaarders volgens De Tijd gedwongen een hoger rendement te zoeken. Daarvoor moeten ze risico’s nemen, wat volgens de krant onzekerheid biedt over de toekomstige opbrengsten. Maar spaarders die niets ondernemen, kunnen er zeker van zijn dat ze jaar na jaar minder kunnen kopen met hetzelfde spaarsaldo.
Afgelopen weekend liet Open Vld, tot nu een van de grootste verdedigers van het fiscale voordeel voor het spaarboekje, nog weten dat het bereid is te sleutelen aan de spaarfiscaliteit. De partij hoopt op die manier de economische groei te stimuleren.