Bedrijfswagens maken loonkloof nog groter
Bedrijfswagens en andere extralegale voordelen vergroten de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog. Dat zegt HR-dienstenverlener SD Worx.
Eerder onderzoek wees uit dat het bruto maandloon van vrouwen gemiddeld 20 procent lager ligt. Maar als extralegale voorbeelden worden meegerekend en variabel loon, zoals bonussen en premies, vergroot de loonkloof tot 27 procent.
Glazen plafond nog intact
SD Worx analyseerde meer dan 114.000 loonbrieven van bedienden en directie- en kaderleden in de privésector. Uit de cijfers blijkt dat drie vierde van de bedrijfswagens naar een man gaat. Van de mannelijke directie- en hogere kaderleden heeft zelfs negen op de tien een bedrijfswagen. Bij vrouwen is dat acht op de tien.
Opvallend is dat kloof toeneemt naarmate het functieniveau daalt. Zo heeft meer dan een op de vier van de mannelijke bedienden een bedrijfswagen, tegenover zeven procent van de vrouwelijke.
“Vrouwen staan doorgaans minder hoog op de hiërarchische ladder”, zegt Christel Van Wouwe, manager bij SD Worx. “Anno 2015 is het glazen plafond nog steeds niet doorbroken en werken vrouwen minder vaak in posities die het hoogst beloond worden.”
“Gebrek aan waardering”
Een andere verklaring, zegt SD Worx, is in de sector te zoeken. Bepaalde sectoren waarin vooral vrouwen actief zijn, zoals kledingzaken, betalen minder goed. Volgens SD Worx gaat het argument niet op dat het verschil zo hoog ligt omdat vrouwen meer deeltijds werken. “In de studie werden lonen van deeltijdse werknemers verrekend naar voltijds.”
SD Worx besluit dat naast de twee feitelijke factoren de loonverschillen nog altijd voor een stuk toe te schrijven zijn aan een gebrek aan waardering. Vrouwen krijgen minder geldelijke waardering voor een gelijke inspanning of een gelijk kenmerk als diploma of ervaring. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier