‘Afschaffing cash geld is niet zonder gevaar’
Volgens Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING, is de afschaffing van cash geld geen slecht idee, al is het niet zonder gevaren. “We moeten inboeten aan privacy en hackers krijgen meer kansen om met onze persoonlijke gegevens aan de haal te gaan”, zegt Brzeski.
Verschillende economen pleiten voor de afschaffing van contant geld. “De anonimiteit van cash geld wordt gebruikt voor illegale transacties of om belastingen te ontduiken”, argumenteren ze.
“Afschaffing van cash geld kan veel witwassen voorkomen en het drugverkeer en corruptie aan banden leggen”, bevestigt Brzeski aan De Ochtend. “Maar het zal niet de doodsteek zijn voor zwart geld.”
Hij vreest dat criminelen nieuwe mogelijkheden vinden om zwart geld elektronisch te handelen. Brzeski waarschuwt voor de gevaren van nieuwe vormen van criminaliteit. “Zo spelen wij in de kaart van hackers en krijgen wij minder privacy.”
“Cash geld blijft “
“Cash geld zal ook nooit volledig verdwijnen”, zegt Brzeski aan het Radio 1-programma. Hij is er wel van overtuigd dat we almaar minder een beroep zullen doen op contant geld. “Mensen doen meer en meer aan mobiel, elektronisch en online bankieren”, verduidelijkt de econoom.
Brzeski weerlegt de berichten van enkele collega’s die zeggen dat zo’n beslissing invloed zal hebben op de economie. Onder meer Kenneth Rogoff, een Harvardprofessor en een voorstander van de afschaffing, is er van overtuigd dat de centrale banken de economie beter kunnen sturen als er geen cash in omloop is.
Volgens Brzeski zal de invloed van centrale banken op de inflatie beperkt blijven in de toekomst. “Inflatie wordt onder meer beïnvloed door de loonontwikkelingen en wereldgebeurtenissen. Afschaffing van contant geld zal daar geen invloed op hebben”, besluit de econoom.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier