7 tips voor een hoger loon
Werk je al lang bij dezelfde onderneming? Of heb je plannen voor gezinsuitbreiding? De Amerikaanse onderhandelingsexpert Jeff Weiss geeft in een interview met Elsevier.nl zijn zeven tips om je baas te overtuigen je een hoger loon te geven.
1. Breng de belangen in kaart.
Je moet jezelf afvragen waarom je een hoger loon wilt. Dat kan variëren van studerende kinderen tot anciënniteit.
Ook je baas moet met allerhande zaken rekening houden. Hij wil je misschien wel een loonsverhoging geven, maar zonder dat de economische gezondheid van het bedrijf in het gedrang komt. Probeer altijd te achterhalen waarom je niet meer kan halen uit de onderhandelingen. Op die manier kunnen jullie beiden tevreden de onderhandelingstafel verlaten.
2. Bedenk meerdere opties
Geef je baas verschillende mogelijkheden. Denk verder dan een loonsverhoging. Zo creëer je een constructieve dialoog.
3. Zet een standaard
Wees realistisch. Informeer bij mensen met een gelijkaardige functie hoeveel zij verdienen. Zo kun je achterhalen of een vraag voor een loonsverhoging op zijn plaats is. En het maakt je onderhandelingspositie sterker.
Probeer ook te weten te komen of je baas dezelfde standaarden hanteert.
4. Zoek alternatieven
Een gesprek tussen werkgever en werknemer kan al eens stroef lopen. Bereid daarom enkele alternatieven voor. Je kunt bijvoorbeeld een bedrijf zoeken dat voor dezelfde functie meer loon geeft.
Denk eraan dat je werkgever ook alternatieven heeft. Hij kan bijvoorbeeld iemand anders aannemen. Het is uitermate belangrijk om realistische vragen voor te leggen.
Grijp niet te haastig naar alternatieven. Volg aandachtig het gesprek en verhoog desnoods de druk door je andere opties op tafel te leggen.
5. Maak harde afspraken
Heb je een toezegging gekregen? Zet dan alles zo snel mogelijk op papier. Een belofte is snel gemaakt, maar een contract maakt de afspraken concreet. Zo vermijd je misverstanden.
6. Communicatie is de sleutel
Zowel jij als je baas heefteen perceptie van de andere. De indruk die jullie van elkaar hebben, speelt een belangrijke rol. Het bepaalt hoe jullie elkaar behandelen.
Een baas kan al een positieve of negatieve indruk van je hebben voor je hem zelfs maar hebt begroet. Misschien vindt hij je een harde werker. Of misschien denkt hij dat je zeer snel zwicht onder druk. Wees daarom zeer helder over je intenties.
Wees daarnaast zeer open en durf vragen te stellen als iets niet duidelijk is. In het ongewisse blijven is zowel een nefast voor jezelf als voor je baas.
7. Creëer een vertrouwensband
Een goede band met je leidinggevende is geen absolute garantie om een deal te sluiten, maar het kan een zeer positief effect hebben op het gesprek.
Investeer daarom in een vertrouwensband. Spreek je baas niet alleen aan als je iets verlangt. Door meer met elkaar te praten, zal de communicatie veel vlotter lopen. (Elsevier/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier