5 tips om jouw koopkracht te verhogen
De besparingsmaatregelen van de nieuwe regering zullen het leven duurder maken. Toch zijn er eenvoudige mogelijkheden om jouw koopkracht te verhogen.
De aangekondigde indexsprong zal tot gevolg hebben dat je inkomen op het huidige niveau zal bevroren worden en dit gedurende enige tijd. Alvast een goede reden om onze koopkracht verhogende tips te volgen.
1. Stap over naar een goedkopere energieleverancier
Steeds meer mensen zien in dat prijzen van leveranciers vergelijken de gemakkelijkste en de snelste manier is om te besparen op hun energiefactuur. Overstappen naar een andere energieleverancier kost niets: je hoeft geen opzeggingsvergoeding te betalen.
Je kunt eenvoudig van leverancier veranderen door je nieuwe leverancier te laten weten dat je naar hem wilt overstappen. Je moet hem wel meedelen welk contract je bij je oude energiebedrijf hebt, en wanneer het afloopt. Hij regelt dan alles voor je.
Het is belangrijk is dat je de factuur van jouw energieleverancier regelmatig _ bijvoorbeeld één keer per jaar _ vergelijkt met de prijs van de concurrentie.
Je kan individueel overstappen naar een goedkopere leverancier van gas en elektriciteit, maar je kan je ook aansluiten bij een groepsaankoop. Het principe is eenvoudig: zo veel mogelijk particulieren verenigen zich en vragen verschillende leveranciers naar de goedkoopste formule.
De energiebedrijven bieden tegen elkaar op en wie het laagste tarief voorstelt, krijgt de aanbesteding toegewezen. Zulke groepsaankopen worden meestal op gemeentelijk of regionaal niveau georganiseerd. Soms nemen consumentenorganisaties het voortouw.
2. Betaal leningen vroegtijdig terug en herfinancier het woonkrediet
Als je geld op een spaarboekje zet, krijg je nog amper een interest. Goede en veilige alternatieven voor een spaarrekening zijn nauwelijks voorhanden. Om je geld toch te doen renderen, kan je overwegen met jouw spaargeld lopende leningen af te betalen.
Begin met de leningen die je geen fiscaal voordeel opleveren, zoals een persoonlijke lening op afbetaling. Houd wel rekening met de wederbeleggingsvergoeding die de banken aanrekenen bij een vervroegde terugbetaling. Die vergoeding bedraagt maximaal drie maanden intresten, maar als je een lening hebt tegen een rente van 5 à 6 procent, is dat in een mum terugverdiend.
De lage intresten op spaarboekjes hebben een keerzijde: de intresten op leningen dalen mee. Dat opent mooie perspectieven voor het herfinancieren van een hypothecair krediet tegen een goedkopere rente, eventueel in combinatie met de terugbetaling van een deel van uw lening. Vooral als je hebt geleend tegen een vaste rentevoet, kan een herfinanciering al gauw winst opleveren.
3. Maak de woning energiezuinig
Om te weten of je de energiezuinigheid van jouw woning kunt verbeteren, kan je een energie-audit laten uitvoeren door een erkend deskundige. Optioneel kan je de expert vragen om de ventilatiebehoeften van de woning in kaart te brengen of na te gaan hoe je het zomercomfort kunt verhogen.
Het resultaat van een audit is een rapport dat bestaat uit drie luiken: een algemeen deel; een toelichting bij de mogelijke verbeteringen aan de muren, het dak en de ramen; en een toelichting bij de mogelijke verbeteringen aan de verwarmingsinstallatie en de warmteproductie.
4. Profiteer van de prijzenoorlog tussen de tankstations
De overheid legt de verdelers van brandstoffen maximumprijzen op, maar sommige handelaars proberen goedkopere prijzen aan te bieden. Op de website www.brandstofprijzen.be kan je de prijzen van benzine en diesel in de verschillende tankstations vergelijken.
Let wel, tankstations langs de autosnelwegen rekenen doorgaans de maximumprijzen aan. Je vindt de kortingen vooral in stations zonder bediening in regio’s met veel concurrentie.
5. Vermijd dubbele verzekeringen
Je kan aanzienlijk besparen op de premies door dubbele verzekeringen te vermijden. Onderwerp uw verzekeringsportefeuille daarom regelmatig aan een grondige controle.
Doe daarvoor een beroep op uw verzekeringsmakelaar of -agent. Hebt je bijvoorbeeld een groepsverzekering via jouw werkgever waarin een goede hospitalisatieverzekering voor het hele gezin is opgenomen, heeft het geen zin om daarnaast nog een individuele hospitalisatieverzekering af te sluiten. Dubbele dekkingen vermijd je door jouw verzekeringsrisico’s juist in te schatten. (JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier