5 Signalen dat je financiële problemen hebt

© Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Herken je jezelf in deze situaties? Dan kamp je misschien met financiële problemen.

Je hebt geen of weinig spaargeld

Volgens spaargids.be hebben drie op de tien Belgen geen spaargeld. Vier op de tien hebben te weinig middelen om het hoofd te bieden aan onvoorziene omstandigheden.

Sparen is in het begin moeilijk. Begin stap per stap. Spaar elke maand een vast bedrag. Na een tijdje wordt dat een reflex.

Wil je weten of je genoeg geld achter de hand hebt, doe dan hier de test.

Je betaalt je basisbehoeften met je kredietkaart

Dit is een van de grootste fouten die je kan maken. Basisbehoeften moet je betalen met je inkomen. Als je daarvoor niet over de nodige middelen beschikt, is dat een teken dat je te weinig verdient of roekeloos geld uitgeeft.

Betalen met een kredietkaart kan ademruimte geven, maar aan het einde van de maand wordt de rekening gepresenteerd.

Een bank weigert je geld te lenen

Een bank gaat na of je een lening kan terugbetalen. De kredietgever kijkt naar je inkomen, je kosten en naar de stabiliteit van je situatie. Ze is verplicht uitleg te geven bij een weigering. Gebruik die informatie om jezelf te evalueren.

Schulden zijn sneller gemaakt dan afgelost. Ga aan tafel zitten met je bank en bekijk samen of je het geld zonder problemen kunt terugbetalen. Bij een klassieke lening kun je bijvoorbeeld een bedrag tussen 500 en 2500 euro over maximaal 24 maanden terugbetalen. Voor meer dan 37.000 euro krijg je maximaal 240 maanden. Hoe langer het termijn, hoe meer intrest je betaalt.

Kredietgevers zijn concurrenten van elkaar. Vergelijk instellingen om zo voordelig mogelijk geld te lenen. Stel dat je bij de ene bank 15.000 euro leent tegen 5,60 procent intrest over 36 maanden. Bij een andere bank loopt de intrest op tot 10,50 procent. Aan het einde is dat een verschil van 1130 euro. Hier kan je nagaan welke kredietgever beste bij je past.

Je hebt meer dan vijf jaar nodig om je auto af te betalen

Een auto meer dan vijf jaar afbetalen, heeft geen zin. Een wagen verliest 20 procent van zijn waarde zodra je er één meter mee hebt gereden. Daarna verliest hij elk jaar gemiddeld 10 à 20 procent van zijn waarde afhankelijk van merk, model en slijtage. Door een lening te spreiden over meer dan vijf jaar betaal je meer intresten en zal je wagen waardeloos zijn als hijvolledig afbetaald is.

Door de tariefplannen denken mensen veel te vaak in termijnen. Ze vergeten snel de realistische kostprijs van een voertuig.

Je liegt tegen je partner over aankopen

Liegen over de werkelijke prijs van een aankoop kan een signaal zijn dat je krap bij kas zit, ook al zijn het soms kleine leugens. Partners zouden geen verschil mogen maken tussen grote en kleine aankopen. Als je een auto koopt, doe je dat ook in samenspraak met je naaste. Waarom dan niet voor een nieuwe dvd-speler?

Twee mensen denken bijna nooit hetzelfde over hoe je geld moet spenderen. Samen beslissingen nemen over aankopen kan je behoeden voor financiële uitspattingen. Een budget opstellen samen met je partner kan ook veel problemen vermijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content