4 tips om geldstress te vermijden

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Geld is één van de voornaamste oorzaken van stress. Door het heft in eigen handen te nemen, kan je het hoofd bieden aan geldgerelateerde nervositeit. Dit zijn vier tips om opnieuw controle te krijgen over de situatie.

Focus niet op het geldgebrek

Door enkel de focus te leggen op het geldgebrek ontneem je jezelf de kans om de situatie op een nuchtere manier te benaderen.. De extra stress dat dat veroorzaakt, zorgt dat je niet langer helder en gericht kan denken waardoor je misschien wel enkele financiële opportuniteiten mist.

Door aan budgetbeheer te doen, kan je een perfect overzicht behouden over je financiële in-en uitstroom. Op die manier zal het veel gemakkelijker worden om verstandig met je geld om te springen.

Leef in het heden

4 tips om geldstress te vermijden

Financiële stress is meestal het gevolg van het voor ogen halen van het slechts mogelijke scenario. Door het overdrijven van de situatie krijgt een paniekerig gevoel de bovenhand.

Volgens de Amerikaanse financiële experte Laura Adams, moet je met je gedachten bij het heden blijven: “het is dan dat je nog kan anticiperen op de situatie.”

Praat met mensen

Probeer niet op je eentje je geldstress te trotseren, maar neem contact op met dichte vrienden om over je situatie te praten.

“Met andere mensen praten helpt je niet alleen het probleem op te lossen, maar herinnert je er aan dat je er niet alleen voor staat. Door samen met anderen het probleem aan te pakken, zal je de spanning sneller kunnen wegwerken”, vertelt de Amerikaanse psychotherapeut Kate Levinson in een interview met Learnvest.

Indien dat niet lukt, kan je altijd een beroep doen op het advies van een financieel expert.

Sporten

4 tips om geldstress te vermijden

In zijn boek The Power of Habit onderzocht de Amerikaanse auteur, Charles Duhigg het effect van dagelijkse routines op de gezondheid en de financiële situatie van mensen. Hij ontdekte dat wanneer je bepaalde slechte gewoontes uit je leven bant – bijvoorbeeld fast food eten – dat een positieve invloed heeft op alle aspecten van je leven.

“Uit laboratoriumexperimenten hebben we geleerd dat je sommige gewoonten het best kan beschrijven als ‘hoeksteengewoonten‘. Verander die en je past automatisch je andere gedragingen aan,” vertelt de auteur.

“En dat geldt ook voor je financiële situatie. Zoek naar de onderliggende reden waarom je plots veel geld verspilt. Dat kan onder andere stress op het werk zijn. Eenmaal de aanleiding gevonden, pas die aan. Vervang het impulsief winkelen door bijvoorbeeld te gaan lopen. Het is niet alleen gezond, maar het bespaart je ook veel geld.”

De gevolgen van geldstress

Een studie van The Associated Press en AOL onderzocht in welke mate geldstress een invloed heeft op je gezondheid:

  • 44 procent kans op hoofdpijn en migraine bij veel schulden en 4 procent bij weinig schulden
  • 23 procent kans op een depressie wanneer je het hoofd moet bieden aan een hoge schuldenberg en 4 procent bij beperkte schulden.
  • 6 procent kans op een hartaanval wanneer je veel schulden hebt en 3 procent als je weinig schulden hebt.
  • Je hebt 51 procent kans dat je te kampen krijgt met gevoelige spieren en rugpijn bij hoge schulden. Bij lage schulden heb 31 procent kans op fysieke klachten.
  • Ten slotte heb je 27 procent kans op spijsverteringsproblemen als je kampt met veel schulden tegenover 8 procent als je weinig schulden hebt.(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content