4 geldlessen uit ‘Annie’
Sinds kerstdag is Annie terug van weg geweest in een nieuwe versie van de gelijknamige film. De moderne adaptatie is reeds door het slijk gehaald door veel critici. Desalniettemin kan je toch enkele geldlessen trekken uit de vernieuwde Annie. Dit zijn vier wijsheden uit een kindermond.
Weeskinderen moeten sneller met geld leren omgaan
Willen of niet, kinderen uit een weeshuis worden sneller geconfronteerd met de harde realiteit. “Wezen worden sneller dan gewone kinderen gedwongen om
aan allerhande zaken denken, inclusief geld”, vertelt de directrice van een weeshuis in Bronx in een interview met NY Times.
Veel weeskinderen identificeren zich daardoor veel sneller met arme mensen dan met bijvoorbeeld iemand uit de middenklasse.
Wees blij met wat je hebt
“Het ergste wat met jullie kan gebeuren is dat jullie de smaak te pakken krijgen van iets goed”, zegt Miss Hannigan tegen haar weeskinderen in de film.
Daar schuilt wel waarheid in, al moeten wij hier een kanttekening bij maken: kinderen voelen ook de afwezigheid van zaken die ze zich niet kunnen veroorloven, ook al hebben ze er niet eens kunnen van proeven.
“Het is niet eerlijk dat wij moeten werken voor onze spullen en andere mensen niet, maar dat wil niet zeggen dat ik jaloers ben”, vertelt één van de weeskinderen in het interview. “Ik ben blij met wat ik heb en daarom voel ik geen haat jegens personen die zich meer kunnen veroorloven.”
Geld mag niet je enige drijfveer zijn
Wanneer Annie aan één van de andere weeskinderen vertelt dat ze droomt van een gezinsleven met echte ouders, lacht één van de anderen haar wensen weg door te zeggen dat het beter is om een kredietkaart zonder limiet te hebben.
Eén van de geïnterviewden verwerpt het idee dat geld je enige drijfveer moet zijn in het leven. “Soms kan geld zelfs zeer vervelend zijn. Geef mij maar macht, dan kan niemand mij intimideren”, vertelt ze.
Geld maakt niet altijd gelukkig
In de nieuwe versie van Annie vertolkt Jamie Foxx de gsm-magnaat Will Stacks die beschikt over 4,3 miljard dollar. In een hopeloze zoektocht naar betekenis in zijn leven, doet hij een gooi naar het burgemeesterschap. Eenmaal hij kennis maakt met Annie krijgt hij een levensdoel.
“Stacks doet zijn werk in de film, maar hij heeft nooit plezier”, vertelt één van de kinderen aan NY Times. “Geld maakt hem totaal niet gelukkig omdat hij niemand heeft om het met te delen.” (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier