3 tips om te vermijden dat je opdraait voor de schulden van je meerderjarig kind
Je bent niet aansprakelijk voor de schulden die je meerderjarig kind maakt ook al woont het bij je in. Toch kan de deurwaarder ook jouw goederen opschrijven. Hoe kan je dat vermijden?
Tip 1. Teken geen borg
Als ouder ben je in de regel niet aansprakelijk voor de schulden die je meerderjarig kind maakt. Het doet daarbij niet ter zake of je kind nog bij je inwoont. Teken geen borgstelling voor de schulden van je zoon of dochter. Doe je dat wel, dan riskeer je toch voor de schulden op te draaien.
Tip 2. Hou bewijzen bij
Als je zoon zijn schulden niet betaalt, kan de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op zijn goederen. Als je zoon bij je inwoont, komt de deurwaarder dat beslag bij jou thuis leggen. Bij zo’n beslag maken deurwaarders vaak geen onderscheid tussen de spullen van de schuldenaar en die van zijn huisgenoten.
Het risico bestaat dat ook jouw goederen mee in beslag worden genomen. Hou de facturen en betalingsbewijzen bij van alle waardevolle goederen die je aankoopt en toon die bij een beslag aan de deurwaarder. Laat zien dat jij de eigenaar bent.
Blijft de deurwaarder bij zijn standpunt en neemt die ook jouw goederen in beslag, dan moet je je tot de rechtbank wenden om de goederen vrij te krijgen. Schakel voor zo een procedure een advocaat in. Hierbij moet je kunnen bewijzen dat de goederen jouw eigendom zijn en dat ze niet van je zoon zijn.
Tip 3. Baken de leefruimte af
Je kan ook proberen de ruimte waar je zoon verblijft duidelijk af te bakenen. Zo kan je bijvoorbeeld een aparte deurbel hangen en de ruimte waarin je zoon verblijft individualiseren.
Zet bijvoorbeeld zijn naam op de deur van één kamer en maak het mogelijk die deur af te sluiten. Zekerheid geeft deze werkwijze niet. Wil je volledig op zeker spelen dan moet je vragen dat je zoon verhuist naar een ander adres. (JR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier